İngiliz bankacılık devi dolar kurunda 6 ay sonrası için rakam verdi

İngiliz bankacılık devi dolar kurunda 6 ay sonrası için rakam verdi
HSBC, son raporunda reel politika faizinin kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olacağını belirterek, "Şimdilik 4. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Dev banka dolar/TL için de dikkat çeken bir analiz yaptı. Yıl sonunda döviz kurunun geleceği rakamı açıkladı

HSBC, yayınladığı son raporda, Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Banka, reel politika faizinin kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olacağını belirtirken, yıl sonu dolar/TL kuru tahminini de açıkladı.

HSBC, raporunda şu ifadelere yer verdi:

Para ve Maliye Politikası: "Daha sıkı para ve/veya maliye politikası enflasyonda daha hızlı bir düşüşe ve dış açıkta daha hızlı bir iyileşmeye yol açabilir. Ancak politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli bir makro ayarlamayı tercih ettiğini düşünmeye devam ediyoruz."

Büyüme Tahmini: "2025 yılı için büyüme tahminimiz değişmeyerek yüzde 3,6'da kaldı."

Enflasyon Beklentileri: "Haziran ayı TÜFE'nin, hem manşet hem de çekirdek enflasyon için temel aylık fiyat artış hızının yavaşlaması nedeniyle beklenenden daha düşük gerçekleşti. Bu doğrultuda, 2024 sonu ve 2025 sonu TÜFE beklentilerimizi sırasıyla yüzde 44,6 ve yüzde 27,7 olarak revize ettik."

doll.webp

Faiz Oranları ve Dolar/TL Kuru

HSBC, para politikasıyla ilgili baz senaryosunu yıl boyunca faiz oranlarının değiştirilmemesi yönünde belirtti. Raporda ayrıca, yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü riskler olduğunu vurgulandı.

Reel Faizler ve TL: "Reel politika faizi kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olacak. 4. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceğini düşünüyoruz. Yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin temel kaynakları olmaya devam etmektedir."

Altın İthalatı: "Hükümetin altın ithalatını sınırlama kararı etkili oldu ve altın ithalatı yılın ilk beş ayında yıllık bazda yüzde 54 düştü. Çekirdek ithalat ise şu ana kadar daha dirençli seyretti."

Yıl Sonu Dolar/TL Tahmini

HSBC'nin raporunda, yıl sonu dolar/TL kuru tahmini 36 olarak belirtildi. Banka, TL'nin cazibesinin artacağını ve reel faizlerin 2024 yılı sonuna kadar önemli ölçüde pozitif hale geleceğine inandığını ifade etti:

TL'nin Desteklenmesi: "Para birimi için düşük enflasyon reel faizler kanalıyla destekleyici olmaktadır. Yükselen nominal faiz oranları, reel faizleri artırma ve dolarizasyon sürecini destekleme konusunda ağır bir iş yapmak zorundaydı. Bundan böyle reel faizlerin pozitif dinamiği enflasyondaki düşüşten kaynaklanabilir."

TL'nin Cazibesi: "Reel faizlerin 2024 yılı sonuna kadar önemli ölçüde pozitif hale gelebileceğine ve TL'nin cazibesini daha da artıracağına inanıyoruz. Dolar/TL'yi yıl sonunda 36 seviyesinde görüyoruz."