İkinci Zam Gelecek En Düşük Emekli Maaşı O Seviyeye Çıkacak: AKP'nin Seçim Operasyonu Belli Oldu!

İkinci Zam Gelecek En Düşük Emekli Maaşı O Seviyeye Çıkacak: AKP'nin Seçim Operasyonu Belli Oldu!
SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yeni yılda yüzde 42.57 oranında zam açıklayan hükümet, en düşük emekli maaşına ise yalnızca yüzde 33.3 artış getirerek tepkilerin odağında kalmıştı. Taban aylık alan milyonlara neden bu denli düşük zam yapıldığını açıklayan Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, en düşük emekli maaşına ikinci bir ek zam için tarih verdi.

EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesiyle birlikte 2023 yılının sonu itibarıyla 16 milyonu aşan emekli sayısı, siyasi partilerin de bir numaralı seçmen grubunu oluşturuyor.

Hal böyleyken, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle milyonların beklentisi emekli maaşlarına yüksek bir artış yapılacağı yönünde olsa da, açıklanan zam oranı milyonlarca emekliyi isyan ettirdi.

TABAN AYLIĞA BİR ZAM DAHA YOLDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yalnızca yüzde 5 ek zam duyurusu gelirken, toplamda maaşlara yansıtılacak artış oranı yüzde 42.57 olarak kayıtlara geçti. Bu oran dahi emeklileri tatmin etmezken, 10 aydır maaşlarında hiçbir artış yaşanmayan ve Temmuz zammından yararlanamayan en düşük emekli maaşı için seyyanen artış yalnızca yüzde 33.3 oranında oldu.

2024 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşının 10 bin liraya yükseltilmesine emeklilerden çok sert tepki gelirken, milyonlarca vatandaş hükümeti "Sandıktan görüşürüz" uyarıları ile ikaz etti.

zam1.webpEN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI MART AYINDA NE KADAR OLACAK?

Erdoğan'ın başını çektiği ekonomi yönetiminin neden bu denli düşük bir zam yaptığı tartışma konusu olurken, Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, en düşük emekli maaşına yüksek zam yapılmamasının nedenini 31 Mart seçimlerinden önce yeni bir ek zammın geleceği şeklinde yorumladı.

14 ve 28 Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayında yaptığı açıklama ile en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltildiği duyurulmuştu. Uzman isim, AKP'nin seçimlere girerken emekli vatandaşları memnun etmek adına benzer bir adım atmasına kesin gözüyle baktığını belirterek, en düşük emekli maaşının mart ayının ilk günlerinde yapılacak duyuru ile 12 bin liraya yükseltilmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekti.

zam2.webpEK ZAM VE BAYRAM İKRAMİYELERİNE EKLEME YAKINDA AÇIKLANACAK

Her ne kadar parasal sıkılaşma süreci nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in emekli zamları konusunda hükümete 'olumsuz' görüş bildirdiği biliniyor olsa da, kulislerde konuşulanlar AKP'nin enflasyonun etkilerini vatandaşın sırtına yükleyecek politikalarına seçimlerden sonra ağırlık vereceği yönünde.

Bu doğrultuda ekonomistlerin ve SGK uzmanlarının beklentisi, 2024 yılının ilk bölümünde, özellikle seçim öncesi süreçte yeni bir "en düşük emekli maaşı zammı" yapılacağı ve bu yıl bayramlarda verilecek ikramiyelerin önemli oranda artırılacağı yönünde.

Etiketler :