İki Yeni Vergi Geliyor! Bayramdan Sonra Meclis'te Görüşülecek

İki Yeni Vergi Geliyor! Bayramdan Sonra Meclis'te Görüşülecek
Hükümet, uzun süredir üzerinde çalıştığı vergi paketini bayramdan sonra TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Bu pakette, kamuoyunun yakından takip ettiği iki yeni vergi türü de yer alıyor: Asgari Kurumlar Vergisi ve Asgari Gelir Vergisi.

Ekonomi çerçevesinde yapılacak yeni düzenlemeler yolda. Kurban Bayramı'nın ardından Meclis gündemine gelecek olan yasa teklifinde iki yeni uygulama yer alacak. Bayram sonrası Meclis'te görüşülecek yasa teklifi vatandaşlar yeni vergilerle tanışacak.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan'ın haberine göre Asgari Kurumlar Vergisi ve Asgari Gelir Vergisi teklifin iki önemli unsuru olarak görülüyor.

2.jpg

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Asgari kurumlar vergisi, Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden yüzde 15 oranında asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenlenecek. Benzer nitelikteki Türk firmalarından da alınacak. Hangi koşullarda Türk firmalardan Asgari Kurumlar Vergisi alınacak. Düzenlemeye göre firmalar, istisnalardan yararlansalar bile en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek. Stratejik yatırımlara ilişkin vergi avantajları ise devam edecek.

1-2.jpg

Asgari Gelir Vergisi uygulaması, bu daha çok serbest meslek mensuplarını ilgilendirecek. Özellikle, doktor, diş hekimi, mali müşavir gibi meslekleri olanlardan yıllardan beri vergi ödemeyenler olduğu iddia ediliyor. Bir nevi peşin vergi alınacak. Bir alt sınır belirlenecek. Her durumda belli oranda asgari bir gelir vergisi ödenecek. Yıl sonunda duruma göre mahsuplaşma yapılacak.

AKP yöneticileri, '20 yıldır faaliyetleri olup sürekli zarar gösterenler var. Zarardaysa bir işletme 20 yıl niye çalışsın? Bir doktorun, diş hekiminin gelir elde etmediğini düşünebilir misiniz? Vergi kaçağı var bu alanda. Yaptığımız etki analizinde bunu gördük. Her ne olursa olsun, getirecek vergisini peşin ödeyecek. Sonra yaptığı bir gider varsa, bu vergiden düşecek, belgelendirecek' dediler."