İhracatını En Çok Arttıran 5 İl Belli Oldu! Milli Gelirde Bu İlk Defa Oldu

İhracatını En Çok Arttıran 5 İl Belli Oldu! Milli Gelirde Bu İlk Defa Oldu
TİM ve Ticaret Bakanı, Şubat ayı dış ticaret raporunu açıkladı: İhracat, deprem bölgelerinde arttı; otomotiv lider, milli gelir rekoru. Yeni İhracat Pazar Monitörü başlatılıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıkladılar.

DEPREM SONRASI İHRACATTA ARTIŞ

Gültepe, Adıyaman'da düzenlenen programda yaptığı konuşmada, son zamanlarda yaşanan depremlerin ardından ülkenin birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini vurguladı. Deprem bölgelerindeki üretim ve ihracatın kritik bir rol oynadığını belirten Gültepe, deprem bölgesindeki illerin ihracat rakamlarının artış gösterdiğini ifade etti. Bu yılın ilk iki ayında afet bölgesindeki illerin toplam ihracatının arttığını belirten Gültepe, geçen ay 21,1 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Bu rakamın geçen yıla göre yüzde 13,6 artış gösterdiğini belirten Gültepe, 2022'ye göre ise yüzde 6 artış olduğunu kaydetti. Bu rakamın, tarihin en yüksek Şubat ayı ihracatı olduğunu da vurguladı.

thumbs-b-c-af46f4d449c30333c42e16c111bb8ec4-001.jpg

OTOMOTİV SEKTÖRÜ LİDER

Gültepe, Şubat ayı ihracatında otomotiv sektörünün 3 milyar 130 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldığını belirtti. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimya, 1,5 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik sektörünün takip ettiğini aktardı.

YENİ BİR REKOR: 1 TRİLYON DOLARIN ÜZERİNDE MİLLİ GELİR

thumbs-b-c-25426ec79c4c53947ded58819992b958.jpg

Gültepe, Şubat ayında 20 sektörün ihracatını artırdığını ve 64 ilin ihracatının arttığını belirterek, Türkiye'nin milli gelirinin ilk defa 1 trilyon doların üzerine çıktığını ifade etti. Geçen yıl küresel ekonominin yavaşladığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5 büyüdüğünü belirten Gültepe, Türkiye'nin artık küresel ekonomide yeni bir seviyede olduğunu ve ihracatçılardan beklentilerin değiştiğini dile getirdi.

YENİ İHRACAT PAZAR MONİTÖRÜ

Gültepe, sektörlerle yapılan istişareler sonucunda iletişim, rekabetçilik ve planlamanın önemine dikkat çekti. Bu başlıkların öneminin aynı olduğunu ve ihracatın ekonomik büyümeye katkısının sınırlı kaldığını belirten Gültepe, Türkiye'nin yeni bir çalışma başlattığını duyurdu. Pazartesi günü yayımlanacak olan TİM-İhracat Pazar Monitörü ile firmaların pazarlardaki gelişmeleri takip edebileceğini söyledi.

thumbs-b-c-4eae1d2cd4c5900567d0eba6008bab13.jpg

Etiketler :