Perşembe Faiz Oranı Ne Kadar Artacak?

Perşembe Faiz Oranı Ne Kadar Artacak?
Hollandalı banka ING Merkez Bankası'nın 23 Kasım'daki kritik faiz kararı öncesi tahminini açıkladı. Bloomberg HT'nin anketine katılan kurumlar ise faizde zirve beklentilerini paylaştı. Reuters da faiz tahminlerini açıkladı.

Merkez Bankası'nın yeni faiz kararı 23 Kasım Perşembe günü belli olacak. Hollandalı dev banka ING, Reuters ve Bloomberg HT faiz tahminlerini açıkladı.

Hollandalı bankacılık devi ING, Türkiye'ye ilişkin yıl sonu faiz tahminini paylaştıDünyaca ünlü dev banka ING, Türkiye'ye ilişkin faiz tahminlerini paylaştı. Hollandalı bankaya göre, Merkez faiz artırımlarında bu ay hız kesecek. Kasım ve aralık aylarında 250'şer baz puanlık faiz artırımıyla yıl sonunda faiz yüzde 40'e çekilecek.

merkez-bankasi-faiz1.jpg

Hollanda merkezli ING'nin ekonomistleri Merkez Bankası'nın faiz artışıyla ilgili çarpıcı tahminini paylaştı. ING ekonomistleri hafta ortasında yayınladığı gelişmekte olan ülkeler raporunda Merkez Bankası'nın 250 baz puan faiz artışıyla hız keseceğini tahmin etti. Dev bankaya göre Merkez'in faizde yıl sonu zirvesi yüzde 40 olacak.

merkez-bankasi-faiz.jpg

REUTERS ANKETİ: ARALIK AYINDA DA FAIZ ARTIŞI DEVAM EDECEK

Reuters'ın anketine katılan 21 ekonomist, yüzde 35 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 37.5 ile yüzde 40 bandında yer alıyor. Ankete göre politika faizinde 16 ekonomist 250 baz puan, üç ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve bir ekonomist ise 300 baz puan artış bekliyor.

Reuters anketine göre de TCMB'nin aralık ayında da faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Ankette 2023 sonu faiz tahminlerinin medyanı yüzde 40 seviyesinde bulunuyor. Tahminler yüzde 40 ile yüzde 45 bandında yer alıyor.

Ankette 2024 yılsonu için tahmin veren 9 ekonomistin medyanına göre enflasyonun beklenen düşüşüyle beraber politika faizi önümüzdeki sene sonunda yüzde 35 seviyesine geri dönebilir.

BLOOMBERG HT’NİN FAİZ ANKETİ AÇIKLANDI

Bloomberg HT'nin Kasım ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı. Ankete göre faizin 250 baz puan artarak yüzde 37,5 seviyesine çıkması bekleniyor.

Ankete katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Kasım ayında faizin 250 baz puan artarak yüzde 37,5 seviyesine çıkacağı yönünde oldu.

Kasım ayı faiz anketinde; maksimum beklenti yüzde 40, minimum beklenti yüzde 37,5 oldu.

Öte yandan bu anket döneminde 25 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktardı. Kasım ayı anketinde 2023 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. 2023 yıl sonuna ilişkin maksimum beklenti yüzde 42,5, minimum beklenti ise yüzde 38 seviyesinde oldu.

İLK İNDİRİM 2024 SONUNDA BEKLENİYOR

Son olarak anket katılımcılarına faizde ilk indirim beklentileri de soruldu. Buna göre tahminini paylaşan 15 kurumun 7’si Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ilk hamleyi 2024’ün son çeyreğinde bekliyor.

FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında 23 Kasım perşembe günü saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde yüzde 35'e yükseltilmişti.