Hizmet bedeli adı altında bazı saatlere, motora, dronlara, tapuda alım satımlara vergi geliyor

Savunma Sanayii Fonu'nun gelirlerini artırmayı amaçlayan kanun teklifi TBMM'ye sunuldu; kredi kartlarından yıllık 750 TL ücret ve çeşitli vergi düzenlemeleri dikkat çekiyor. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl sosyal medya açıklamasında dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Halk TV Ana Haber sunucusu Ece Üner vergileri değerlendirdi.

Adı vergi değil hizmet bedeli. İktidarın meclis başkanlığına sunduğu 12 maddelik savunma sanayi paketinde yeni vergiler getiriliyor.

A'DAN Z'YE HER ŞEYE VERGİ GELİYOR

Gayri menkul alımından araç devrine kredi kartına kadar iğneden ipliğe savunma sanayi fonuna aktarılacak denilerek hizmet bedeli adı altında vatandaşın cebinden para çıkacak.

Bunun yanı sıra, vergi gelen diğer düzenlemeler şu şekilde sıralandı:

- Vergi beyannameleri, gümrük idarelerine verilen beyannameler, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim hizmet belgelerinden damga vergisi alınması öngörülüyor. Yıllık gelir vergisi beyannamelerinde damga vergisinin yarısı kadar ücret uygulanacak.

- Tapu ve kadastro işlemlerinde, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer tapu işlemlerinde ise 375 TL ücret talep edilecek.

- Noterlik işlemlerinde, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar ücret; sıfır araç tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araç devirlerinde ise 1.500 TL ücret alınacak.

- Noterlerde yapılan diğer işlemler için işlem başına 75 TL noterlik ücreti alınması planlanıyor.

Bu düzenlemelerin yasalaşması halinde, Savunma Sanayi Fonu'nun kaynaklarının artırılması ve ülkenin savunma sanayi projelerine finansman sağlanması hedefleniyor.

ŞİRKETLERE ENFLASYON KIYAĞI

Teklif ile 70 80 milyar lira toplanması hedefleniyor. Şirketler bu yatırımları boyunca enflasyondan etkilenmeyecek. ÖTV ve MTV'nin kapsamı da değiştirilecek. Motor silindir hacmi 100 cm küp altı olan motosikletlerde motor gücü 6 KVV altında olan motosikletleri MTV kapsamına alınıyor.

KOL SAATİNDEN BİLE VERGİ ALINACAK

ÖTV'de droneları ve ÖTV masrafı 5 BİN TL üzerinde olan kol saatlerinde vergi kapsamına gelecek. Yani teklif yasalaşırsa kol saatine bile vergi alınacak.

Konu hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan Vergi uzmanı Ozan Bingöl, açıklanan vergilerin toplam vergi hedefinin yüzde biri bile olmadığını ifade etti.

"Vergilemede kazdan tüy yolma aşamasından sinekten yağ çıkarma aşamasına geçeceğimizi söylemiştik. O aşamadayız. Vergi öderken vergi mi ödenir deyip kaldırımasını istediğimiz beyannamedeki damga vergisi kadar ilave tutar alınması hedefleniyor. Hem işlemler kredi kartıyla yapılacak deniyor hem de kredi kartı limiti üzerinden vergi getiriliyor. 2 milyonluk ev de alsanız 100 milyonluk yalı da aynı tutarda tapuda ilave harç getiriliyor. Ve vergi sistemini boğacak, vatandaşı canından bezdirecek bu yeni vergilerle hedef 2024 yılı vergi hedefinin %1'i bile değil. Amaç savunma sanayini desteklemekse gelecek vergiyi beklemeyin bütçeden hemen aktarın. Ama ne olur savunma sanayini, güvenliği bahane edip vatandaşı yoracak, vergi adaletsizliğini daha derinleştirecek vergileri getirmeyin önümüze."

b1ce46fe-1543-47d5-80cd-b958609de002.jpg

ECE ÜNER: BU 'İFLAS ETTİK' DEMEKTİR

"Devlet vatandaşı ile de mi savaşta. İnsanlar nefes alamayacak hale geldiler. Bakar mısınız şu duruma. Gerçekten bu ben iflas ettim demenin itirafıdır ve bir iflas bayrağıdır."

Kaynak:Haber Merkezi