Hiperenflasyon defterleri karıştırdı: ‘Bir başka’ muhasebe dönemi

Hiperenflasyon defterleri karıştırdı: ‘Bir başka’ muhasebe dönemi
İspanyol BBVA Grubu’nun ardından İngiliz Vodafone Grubu da Türkiye’de hiperenflasyon muhasebesine geçeceğini açıkladı. Uygulama Türkiye’de 2023 yılı sonuna kadar ertelendiği için Vodafone da tıpkı BBVA gibi genel merkeze Uluslararası Finansal Raporlama Standardı (UFRS) 29’a göre raporlama yapacak ancak içeride mevcut yönteme göre devam edecek.

30 Haziran’da Türkiye’de hiperenflasyon muhasebesine geçen İspanya merkezli BBVA Grubu’na İngiliz merkezli Vodafone Grubu da katıldı. Vodafone bugün İngiltere’de Türkiye saatiyle 12:00’de yapacağı toplantıyla kararı duyuracak. Grup, internet sitesinde yatırımcılara yaptığı duyuruda, “Yüksek enflasyonlu ekonomilerde finansal raporlama standardı kapsamında Türkiye hiperenflasyonist ekonomi tanımına girmektedir” ifadelerine yer verdi. Bugün 2023 mali yılı ilk çeyreğine ilişkin verilerini açıklayan Vodafone Group, 1 Nisan 2022’den itibaren Türkiye’deki finansal hiperenflasyon muhasebesinin uygulandığını açıkladı.

Genel merkeze UFRS 29’a göre raporlama yapacak

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, Vodafone’un da diğer yabancı şirketler gibi Uluslararası Finansal Raporlama Standardı (UFRS) 29’a göre zaten hiperenflasyon muhasebesine geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ancak firmalar UFRS’ye göre raporlama yaparken içeride Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre raporlamaya devam edebilirler. Bu durumda Vodafone Türkiye Vodafone genel merkeze UFRS 29’a göre raporlama yapacak. Ancak içeride enflasyon muhasebesine geçiş ertelendiği için bu durumda mevcut şartlarla devam edecek” dedi.

İşletmelerin geçmesi şart

3 ayda kümülatif enflasyon yüzde 100’ü geçiyorsa aslında şirketlerin enflasyon muhasebesine geçmeleri gerektiğine dikkat çeken Arzova, “İşletmelerin bilançolarını en güncel değerine ulaştırmak için bu raporlamaya geçmeleri gerekiyor. Çünkü enflasyon çok yüksek olduğu için kârı götürmüş oluyor. Kâr sadece fiktif olarak görünüyor. O nedenle işletmeler enflasyon muhasebesiyle sermayelerini korumak istiyorlar. Endeksleme değeriyle bilançolarını en güncel değerine ulaştırıyorlar” diye konuştu.

2023 sonuna ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından 29.01.2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7352 sayılı Kanun ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na eklenen geçici 33. madde uyarınca enflasyon düzeltmesi uygulaması 2023 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Ekonomi yönetiminin bunu yapma nedenlerinden birisi de vergi gelirlerinde kaybı engellemekti.