Harekete Geçildi! Kredi Kartında Limitler İniyor

Harekete Geçildi! Kredi Kartında Limitler İniyor
Kredi kartı limitlerinde harekete geçiliyor. Dünya gazetesinin haberine göre limitlerde yapılacak düzenlemenin ayrıntıları belli oldu.

Ban­kalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı ile gerçekleştirilen harcamalar yüzde 103 artış göstererek 1,3 trilyon TL'ye yükseldi. Önümüzdeki dönemde, kredi kartı kullanımını kısıtlamak amacıyla limitlerin ve taksit sayılarının azaltılmasına yönelik adımların atılması öngörülüyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artmaya devam ediyor. BKM verilerine göre, kartlı ödemeler son bir yılda iki katından fazla artarken, toplam kart sayısı da 410 milyona yaklaştı.

Kredi kartı harcamalarındaki artışı değerlendiren uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75'i aşan enflasyonun bu artışın ana nedeni olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca, yıllık yüzde 80'e yaklaşan ihtiyaç kredisi faiz oranlarının, kredi kartı faiz oranlarına göre çok daha yüksek olmasından dolayı kredi kartı kullanımının arttığını belirtiyorlar.

SIKILAŞTIRMA KULLANIMI AZALTMADI

Merkez Bankası, mart ayında aldığı önlemlerle kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak amacıyla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltti, kredili mevduat hesabı faizini de yüzde 5'e çıkardı. Ancak bu artışların kredi kartı kullanımını azaltmada etkili olmadığı görülüyor.

Yakın zamanda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı limitlerine dair yeni bir düzenleme yapması bekleniyor.

Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limitin aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşteriler için ise maaş ve yan gelirlerinin toplamının 8 katı oranında belirlenmesi planlanıyor.

Ayrıca, yüksek taksitli harcamaları azaltmak amacıyla taksit sayısının düşürülmesi de gündemde.