Haftaya ne olacak? Merkez Bankası faiz arttıracak mı?

Haftaya ne olacak? Merkez Bankası faiz arttıracak mı?
Merkez Bankası, 21 Eylül'de faiz kararını açıklayacak. Karar öncesinde ekonomistler ve dev bankalardan tahminler geliyor. İngiltere Merkezli Barclays ekonomistleri daha sınırlı bir faiz artışı öngörüyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı ise yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 27.5 ila yüzde 31 bandında yer alıyor.

JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley 21 Eylül’deki toplantıda 500 baz puanlık bir faiz artışı yapılmasını beklerken, Barclays 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti.

Barclays analistleri, çok daha keskin bir hamleyi ihtimal dışı görmese de, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından “kademeli artışlar” beklediklerini söylediler.

“TCMB bankalar, şirketler ve hane halkı üzerindeki etkisini sınırlamak için sıkılaştırma döngüsünü daha kademeli bir şekilde sürdürmeyi tercih edecektir” diyen analistler, “Buna ek olarak, makro ihtiyati sıkılaştırma tüm hızıyla devam ediyor ve Merkez Bankası muhtemelen bunun daha büyük bir artış yapma ihtiyacını azalttığını düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Barclays Türkiye’de politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.

REUTERS'IN ANKET SONUCU BELLİ OLDU... İŞTE EKONOMİSTLERİN TAHMİNLERİ...

İngiliz haber ajansı Reuters'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artışa gidileceğini öngördü.

Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 27.5 ila yüzde 31 bandında yer alıyor.

Ankette iki ekonomist 600 baz puan, dokuz ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 400 baz puan ve iki ekonomist ise 250 baz puan artış bekliyor.

AA'NIN FAİZ ANKETİNE KATILAN EKONOMİSTLER 500 BAZ PUAN ARTIRIM BEKLİYOR

AA Finans'ın MB'nin 21 Eylül'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketine 19 ekonomist katıldı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ila 45 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 17,5'ten 25'e yükseltilmişti.

Etiketler :