Gübre ihracatı tümüyle yasaklanıyor

Gübre ihracatı tümüyle yasaklanıyor
Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı gübre ihracatının tümüyle yasaklanmasına yönelik tebliğin gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Sektör temsilcileri gübre ihracatının tümden yasaklanacak olmasının fiyatları düşürmeyeceğini iddia ediyor.

Ticaret Bakanlığı gübre ihracatının tümüyle yasaklanması için tebliğ hazırladı. Tebliğin gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanması yasağın 21 Ekim 2021 itibariyle başlaması bekleniyor.

Gübrede durdurulamayan fiyat artışını önlemek için Ticaret Bakanlığı 12 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile gübreyi ihracatı kayda bağlı mallar listesine almıştı.

Tümüyle yasaklanacak

Ancak bu önlem de fiyat artışını durduramadı. Bu kez gübre ihracatının tümüyle yasaklanması yönünde karar alındı. 21 Ekim'den itibaren geçerli olacak yasak kararının bu gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor.

'İhracat yasağı fiyatları düşürmez'

Dünya'dan Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, gübre sektörü temsilcileri bazı gübre çeşitlerinin ihracatının yasaklanmasının normal olduğunu ancak toptan bir yaklaşımla organik, sıvı her türlü gübre çeşidinin yasaklanmasının yanlış olacağını ifade ediyor. Bağlantısı yapılmış, sözleşmesi imzalanmış, bedeli alınmış ürünler olduğunu belirten sektör temsilcileri, ihracat yasağının da fiyatları düşürmeyeceğini iddia ediyor.

Hammadde sorunu var

Sektör temsilcileri; "Gübrede küresel bir kriz var. Fiyat verilemiyor. Hammadde fiyatları anormal arttı. Gübre fiyatları sadece Türkiye'de değil, dünyada da artıyor. Hammadde ile ilgili büyük sorun var. Ayrıca Türkiye, gübrede dışa bağımlı olduğu için döviz kurundaki artışa bağlı olarak da fiyat artıyor. Dövizdeki artış durdurulmalı" görüşünü savunuyor.