Fiyatı yüzde 53 arttı: Ürünler depolarda kaldı

Fiyatı yüzde 53 arttı: Ürünler depolarda kaldı
Limon fiyatlarında yaşanan fiyat artışları, hem tüketiciler hem de sektördeki tüm paydaşlar için önemli bir konu haline geldi. İstanbul Ticaret Odası'nın Temmuz ayına ait verileri, limon fiyatlarının %53,34 oranında bir artış gösterdiğini ve rekor seviyelere ulaştığını ortaya koydu.

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, Temmuz ayında limon, fiyat artışında en yüksek performansı sergileyen ürünlerden biri oldu. Yüzde 53,34 oranındaki bu artış, sektörde dikkate değer bir gelişme olarak öne çıktı.

LİMON DEPOLARDA KALDI!

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü'nün raporlarına göre, Türkiye'de 2 milyon 325 bin tonluk limon üretimi gerçekleşti. Ancak düşük satış fiyatları nedeniyle limonlar depolarda kaldı. Bu durum, arzın azalmasıyla birlikte yaz aylarında limon fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Limon fiyatlarına ihracat ayarı

HAL VE PAZAR FİYATLARI ARASINDA BÜYÜK FARK!

Denizli’de halden çıkan limonlar 60-80 TL arasında bir fiyata sahipken, pazar tezgahlarında bu fiyat 100 TL'yi buluyor.

TİCARET BAKANLIĞI DENETİMLERİ BAŞLATTI!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, geçen yıl yüksek miktarda limon üretildiğini ancak 2024 yılında depolarda daha az limon bulunduğunu belirtti.

Yeni hasadın Ağustos başında başlayacağını ve fiyatların bu dönemde normale döneceğini söyledi. Ayrıca, bakanlık ekipleri Mersin ve Nevşehir'deki depolarda denetim yaptı ve hal kayıt sistemine bildirilmeyen 380 ton limon tespit etti.

Limon fiyatlarına depoda 'çürüme' etkisi

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Mayer cinsi limon hasadının bu yıl erken başladığını ve bu durumun raflardaki limon fiyatlarını düşürebileceğini ifade etti. Ancak geçen yıla göre daha düşük bir rekolte olması, fiyatlardaki düşüşü sınırlayabilir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminlerine göre, 2024'te limon üretiminin 1,9 milyon ton olması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Etiketler :