EYT Maliyet Hesaplaması Sonrası Kaç Milyon Kişinin Emekli Olacağı Belli Oldu

EYT Maliyet Hesaplaması Sonrası Kaç Milyon Kişinin Emekli Olacağı Belli Oldu
2024 yılı için EYT düzenlemesinin maliyeti hesaplandı. 577,3 milyar Lira olarak hesaplanan maliyet sonrası kaç milyon kişinin emekli olacağı ortaya çıktı.

NTV'nin haberine göre ekonomi yönetimi, 2023 yılında yasalaştırılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin maliyetini 2024 yılı için toplamda 577,3 milyar TL olarak hesapladı. Bu hesaplamayla beraber kaç milyon kişinin emekli olacağı da belli oldu.

ghn.png

Ekonomi yönetiminin verilerine göre, EYT uygulaması çerçevesinde önümüzdeki 17 yılda eksik prim günlerini de tamamlayarak toplamda 4 milyon 800 bin kişi emekli olacak.

Söz konusu düzenleme, EYT'lilerin emeklilik tarihlerini ortalama 6 yıl erkene çekmiş oldu.

Geçtiğimiz yıl sonundan beri 2 milyon EYT'li emekli oldu. Emekli olan vatandaşların yaş ortalaması ise 48,1 olarak belirlendi.

Ekonomi yönetimi tarafından yapılan çalışmanın bir diğer sonucuna göre ise EYT ile birlikte emekli sayısının artıp çalışan sayısının azalmasından dolayı SGK'nın prim gelirlerinin azalacağı, emekli maaşı ve sağlık ödemelerinin ise artacağı tespit edildi.

Yönetim, 401,7 milyar Lira maaş ödemesi, 13,7 milyar Lira iki dini bayramda ödenen ikramiyeler ve 162 milyar Lira tutarında prim kaybı söz konusu olduğunu açıkladı.

thfg.png

ÇALIŞAN-EMEKLİ ORANI AZALDI

Ekonomi yönetimi tarafından yapılan çalışmada dikkat çeken bir diğer detay ise çalışan emekli sayısının sayısının düşmüş olması oldu.

Toplam emekli sayısının, 16 milyon 154 bin 322 kişi olduğu Türkiye'de ,çalışan-emekli oranı ise, 2008 yılındaki 1,87'den 2024 itibariyle 1,63'e düştü. Söz konusu veri, aylık 10 bin TL emekli maaşıyla geçinmeye çalışan emeklilerin işletmelerde kayıt dışı çalıştığı iddialarını gündeme getirdi.

tghn.png

SGK HARCAMALARINDA EMEKLİ MAAŞI PAYI YÜZDE 63

2023 sonu itibariyle SGK'nın toplam harcamaları içinde emekli maaşlarının payı yüzde 63 olurken, sağlık giderlerinin payı da yüzde 25 olarak gerçekleşti.