Evlilik Hayalleri Enflasyon Duvarına Çarpıyor: Düğün ve Ev Kurma Maliyeti 2 Katına Çıktı

Evlilik Hayalleri Enflasyon Duvarına Çarpıyor: Düğün ve Ev Kurma Maliyeti 2 Katına Çıktı
Yüksek enflasyon, evlilik hayali kuran çiftleri de zor durumda bıraktı. Geçen yıl ortalama 300 bin TL olan düğün ve ev kurma maliyeti, bu yıl 600 bin TL'ye yükseldi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre havaların ısınmasıyla birlikte düğün sezonu da açılıyor. Ancak yüksek enflasyon düğün alışverişi yapan çiftleri zorluyor. Geçen yıl ortalama kalitede eşyalarla bir ev kurmanın maliyeti 300 bin TL civarındayken bu yıl 450-500 bin TL’yi buldu. Düğün masraflarını da ekleyince evlenmenin maliyeti 600 bin TL’ye yükseldi.

TAKSİT SINIRLAMASINA TEPKİ

Fiyatlar artarken taksit sınırlaması getirilmesine ise beyaz eşya ve mobilya üreticileri tepkili... Üreticiler geçen yıllara göre düğün alışverişinde talebin düştüğü ve vatandaşların ucuz ürüne yöneldiğini söylüyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrikli Ev Aletleri Komisyonu Başkanı Fadıl Hekimoğlu, alışverişlerde hareketliliğin başladığını belirtti. Ancak hareketliliğin beklenen seviyelerde olmadığını anlatan Hekimoğlu, “Geçen yıla göre de düşük. Fiyatlar beyaz eşyada yüzde 60-65 civarında arttı. Mobilyada biraz daha fazla” dedi.

KAMU BANKALARINA ÇAĞRI

Ayrıca taksit sınırlamasının tüketiciyi zorladığını da belirten Hekimoğlu şunları söyledi:
“Perakende veya toplu alımlarda özellikle çeyiz alımlarında düşük taksit sayısı ve kredi zorluğu tüketiciyi oldukça zorluyor. Bu konuda bir gevşeme gerekli. En azından 12 taksit yapılabilir. Esnaf için de kart komisyonları düşürülebilir. Bu konuda kamu bankaları öncülük etmeli. Öte yandan zaruri ürünlerde bir KDV indirimi de gelebilir. Buzdolabı, fırın gibi ürünlerde yüzde 20 olan KDV yüzde 10’a çekilebilir” dedi.