Milyonları Çileden Çıkaracak Gelişme

Kiralarda yüzde 25'lik zam sınırının kalkmasıyla beraber kiralık ev arayan vatanşlar, ev sahiplerinin yeni şartları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İşte yeni dönemde ev sahiplerinin kiracılardan beklediği şartlar.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz ayı itibariyle kalktı. Kiraların bir kez daha fahiş fiyatlara çıkması beklenirken, ev sahiplerininde kiracılarda aradığı şartlar değişti. Ev sahipleri yeni dönemde kiracılardan maaş bordrosu, memuriyet ve sicil kaydı gibi belgeler talep etmeye başladı. Bu durum kiracılar tarafından tepkiyle karşılanırken, kiralık daire bulmak bu şartları karşılayamayan vatandaşlar için adeta bir çileye dönüştü.

rfgh.png

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu taleplerin hukuka aykırı olmadığını belirtirken, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise bazı ev sahiplerinin iki adet kefil veya iki maaş geliri talep ettiğini söledi.

NTV'nin haberine göre, zam sınırının kalkmasıyla beraber ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklara neden olan yeni sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Bazı ev sahipleri evini kiraya vermek için kiracılardan maaş bordrosu, memur olma ve sicil kaydı talep ediyor. Bu yeni şartlar şaşkınlığa neden olurken, memur olmayan vaytandaşların kiralık ev bulamamasına neden oluyor. Bazı ev sahipleri ise tek şart olarak kira bedelinin düzenli bir şekilde ödenmesini talep ediyor. Bu talepler hukukçulara göre normal olsa da, aralarında hukuka aykırı olanlar da var.

rg.png

Ev sahiplerin taleplerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Belli bir memuriyet kriteri aranması ya da herhangi bir çalışma kriteri aranması ya da bir takım ekonomik belgeler talep edilmesi herhangi bir şekilde hukuka aykırılık taşımıyor” diye konuştu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, “2 adet kefil isteyen ya da ‘Bir evde en az 2 adet maaş olsun’ diyen ev sahipleri de yavaş yavaş türemeye başladı” ifadelerini kullandı.