Ev Sahibi Ve Kiracılar Dikkat! 1 Eylül'den İtibaren Artık Zorunlu

Ev Sahibi Ve Kiracılar Dikkat! 1 Eylül'den İtibaren Artık Zorunlu
Ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getiren fahiş kiralar nedeniyle mahkemelerin yükü arttı. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kiracı ve ev sahibi önce arabulucuya gidecek. Anlaşma olmaması halinde mahkeme yolu açılacak.

Fahiş kiralar nedeniyle kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya... Avukatlar kira anlaşmazlığı davalarında büyük artış yaşandığına dikkat çekerken, kirayı arttıran ve buna karşı çıkan kiracı arasındaki yaşanan krizin davaya dönüşmesinden önce artık araya arabulucu girecek.

Milliyet'in haberine göre; konut sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek.

Önce arabulucuya gitmek zorunlu

Konuyla ilgili Gayrimenkul uzmanı avukat Mustafa Nazif Yıldız, "5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan 7445 sayılı kanuna göre artık kira ilişkisinden doğabilecek uyuşmazlıklar dava şartı arabuluculuk kapsamına alınacak" dedi. Düzenlemenin 1 Eylül tarihinden itibaren zorunlu olacağı bilgisini veren Yıldız, "Böylece dava açılmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerekecek. Ancak kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi hükümleri hariç tutulacak. Kira ilişkisinden doğan bir talebi olan her taraf arabuluculuğa başvurabilecek" şeklinde konuştu.

Yeni düzenleme ile tarafların arabulucuya gideceklerini söyleyen avukat Yıldız, "Tarafları arabulucuda anlaşamadıkları durumda düzenlenen tutanakla mahkemeye gidebilecekler. Arabuluculuk; tarafların bizzat katılımıyla yürütülen bir süreç. Bu nedenle arabulucu tarafından yapılan ön görüşme sonrası belirlenecek toplantı gününde uyuşmazlığın taraflarının veya vekillerinin katılımı gerekiyor" dedi.

Etiketler :