Erdoğan'ın Yeni Emekli Planı: "10 Bin Lira Maaş Alan Emeklilere Verilecek"

Erdoğan'ın Yeni Emekli Planı: "10 Bin Lira Maaş Alan Emeklilere Verilecek"
Yılın ilk ayında en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liradan 10 bin TL seviyesine yükselten iktidar, milyonlarca emekliden büyük tepki görmüştü. Seçimlere az bir süre kala seyyanen zam kapısını kapatan Erdoğan'ın, emeklilere sunmaya hazırlandığı paketin detayları belli oldu.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için yüzde 49.25 oranında zam yapan hükümet, en düşük emekli maaşında ise yalnızca yüzde 33.34 oranında artışa gitmişti.

Bu durum milyonlarca vatandaşın öfkelenmesine neden olurken, 31 Mart seçimlerine günler kala, aylardır beklenen seyyanen zam haberi de suya düşmüş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı iki açıklama ile emekliye seyyanen zam için bütçede yeterli kaynak olmadığını belirtirken, AKP kurmaylarıyla yapılan görüşmelerde emekliler için yapılması planlanan yeni uygulamalar masaya yatırıldı.

ERDOĞAN'IN EMEKLİ PLANINDA NELER YATIYOR?

Emekliler için hazırlanması planlanan paket kapsamında, en düşük emekli aylığı alanlara yönelik doğalgaz, elektrik ve gıda yardımı adı altında destek verilmesi önerisi tartışmaya açıldı.

8lgrb2vcy-54.pngBAYRAM ÖNCESİNDE DUYURULACAK

Yapılan planlamalara göre, 10 bin lira ve altı maaş alan ve başkaca bir geliri olmayan emeklilere ‘Emekli kartı’ verilecek. Bu kartlara doğalgaz, gıda ve elektrik harcamalarında kullanılması şartıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından para yüklenecek.

Emeklilerle ilgili yapılan bu hazırlıkların Ramazan Bayramı öncesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulabileceği belirtiliyor.

AKP'ye yakın kaynaklar, ilerleyen süreçte aynı uygulamanın sadece asgari ücret geliri olan ailelere de yapılabileceğini, özellikle eğitim yardımı adı altında desteklerin verilmesinin planlandığını kaydetti.

paracik4.jpgEMEKLİYE HAKKINI VERMEYEN AKP, MİLYONLARI SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ BIRAKTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, halen dar gelirli hanelere yönelik olarak yıllık 1.500 ile 3.500 lira arasında değişen doğalgaz tüketim desteği sağlıyor. Ayrıca elektrik desteği olarak hanedeki kişi sayısına göre 130 ile 260 lira arasında ödeme yapılıyor.

Düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi haneleri kapsayan desteklerden, 65 yaşını doldurmuş muhtaç kişiler, düzenli merkezi yardım alanlar, eşi vefat etmiş kadınlar, muhtaç asker aileleri, öksüz ve yetimler, kronik hastalık yardım programından faydalananlar yararlanabiliyor.

Hane içindeki kişi başına düşen gelirin her yıl belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olması durumunda, ailelere ayrıca 850-1.250 lira arasında destek sağlanıyor.