'Erdoğan'ın Kavcıoğlu'na olan güveni sarsıldı'

'Erdoğan'ın Kavcıoğlu'na olan güveni sarsıldı'
Reuters, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki ilişkiye dair ilgi çekici bir haber servis etti. Ajansa konuşan bir kaynak, "Cumhurbaşkanı'nın TCMB başkanına olan güveni sarsıldı" dedi.

Reuters'ın geçtiği habere göre, kendilerine bilgi veren üç kaynaktan ikisi daha erken sürede daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz politikası uygulanabileceğinin Erdoğan'a geçmişte söylendiğini, ancak gerçekleşmenin Eylül ayı itibarıyla buna yakın bile olmadığına dikkat çektiler.

Reuters kendisine bilgi veren kaynaklarda oluşan memnuniyetsizliği Erdoğan'ın Kavcıoğlu'nun görevine son vermesi ile ilgili sonuçlanıp sonuçlanmayacağı hakkında fikir sahibi olamadı.

Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen kaynaklara göre, Erdoğan daha önce beklediği faiz indirimlerinin geçtiğimiz aya kadar yapılamamış olmasından hayal kırıklığı yaşadı.

Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanının güvenine hala sahip olup olmadığı soruna haberin yazıldığı sırada Cumhurbaşkanlığı'ndan yanıt verilmedi.

Kavcıoğlu için 'kırılma noktası'

Erdoğan geçtiğimiz 2.5 yılda çoğunlukla faiz politikalarında yaşanan görüş ayrılığını neden göstererek üç merkez bankası başkanını aniden görevden aldı. Bu dönemde TCMB'nin kredibilitesi ve para politikası öngörülebilirliği de ciddi anlamda azaldı.

Analistler TCMB son faiz indiriminin, kendini faiz düşmanı olarak da tanımlayan Erdoğan'ın TCMB üzerindeki etkisini de kanıtladığını belirtiyor. Yükselen enflasyona rağmen Erdoğan uzun süredir yatırımların önünü açmak, daha çok istihdam yaratmak için düşük faiz istediğini söylüyor. TL ise buna tepki olarak değer kaybediyor.

Cumhurbaşkanlığına yakın iki kaynak Kavcıoğlu'nun enflasyonu düşürmekte son aylarda başarısız olduğuna ve Cumhurbaşkanın başkan ile önceki konuşmalarında söylenenlerin gerçeklememiş olduğuna dikkat çektiler ve bunun bir "kırılma noktası" olduğunu da söylediler.

'Güveni sarsıldı'

"Cumhurbaşkanı'nın TCMB başkanına olan güveni sarsıldı" diye konuşan konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, TCMB'den beklenenin "hızlı faiz indirimleri" olmasına rağmen "aylarca" bir önceki TCMB Başkanı Naci Ağbal tarafından belirlenen %19 değerindeki faizlerin sabit tutulduğunu söyledi.

Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı net olarak söyleyeyim halen faizlerin yüksekliği ve uygulamalar nedeniyle Kavcıoğlu ve TCMB'nin uygulamalarından memnun değil."

Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanının güvenine hala sahip olup olmadığı sorusu ise yanıtsız kaldı.

Diğer iki kaynak ise süreçteki memnuniyetsizliği teyit ederken, bunun dördüncü bir başkan değişimiyle sonuçlanma riski olduğuna da dikkat çektiler. Böyle bir değişim son 12 ayda TCMB'nin üç farklı başkan görmesi anlamına gelirken piyasalarda volatiliteye de neden olabilir.

İkinci bir kaynak Kavcıoğlu'nun artık Cumhurbaşkanı ile "sağlıklı bir iletişimi" kalmadığını söyledi ve "Bir görevden alma olur mu? Bunu sadece Erdoğan bilir elbette. Ama üç merkez bankası başkanı görevden alındıktan sonra yeni bir merkez bankası başkanı daha görevden alınırsa bu sefer eleştirinin en yukarı yönelmesi de mümkün" dedi.

Barclays'a göre 3 faiz indirimi daha yolda

Uluslararası yatırım bankası İngiltere merkezli Barclays, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 17.9'a çıkarırken, Merkez Bankası'nın faizlerde Ekim, Kasım ve Aralık aylarında art arda 75'er baz puanlık indirim yapacağı tahmininde bulundu.

Banka, Türkiye'de tüketici fiyatlarının ölçümünde kullanılan iki "kritik" temel ölçümün Eylül ayında artış kaydettiğini söylerken bugün açıklanan resmi veriler ışığında manşet enflasyonun yıllık yüzde

19.6 seviyesinde olduğuna işaret etti.