Bankada parası olan yaşadı! Faizlerde 22 yılın zirvesi

Bankada parası olan yaşadı! Faizlerde 22 yılın zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Nas" söylemi unutulurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı kararlar sonucunda mevduat ve ticari kredi faizlerinde son 22 yılın en yüksek seviyeleri kaydedildi. Geçen hafta, bu faizlerde rekor seviyeler gözlemlendi.

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 'nas' söylemi unutulurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı kararlar sonucunda mevduat ve ticari kredi faizlerinde son 22 yılın en yüksek seviyeleri kaydedildi. Geçen hafta, bu faizlerde rekor seviyeler gözlemlendi. Mevduat faizlerindeki bu artış, enflasyon ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltma amacıyla gerçekleşti.

Mevduat faizlerindeki artış, özellikle 1-3 ay vadeli TL mevduat faizlerinde yaşandı ve ortalama oran yüzde 53,63'e ulaştı. Bu, Ekim 2002 sonrasındaki yaklaşık 22 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın enflasyon ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltma amacıyla aldığı kararlar sonrasında mevduat faizleri yeniden yükseliş eğilimine girdi.

Ticari kredi faizleri de geçen hafta ortalamada yüzde 55,76'yı gördü ve 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İhtiyaç kredisi faizleri ise son dokuz haftanın zirvesine yükselerek yüzde 63,36 oldu. Taşıt ve konut kredisi faizleri de benzer şekilde yüksek seviyelerde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'nas' söylemi unutulurken, bankalarca fiilen uygulanan azami faiz oranı Ocak 2024 itibarıyla TL mevduatlarda yüzde 69 seviyesinde bulunuyor. Bu durum, mevduat ve kredi faizlerindeki yüksek artışın ekonomik gelişmelerde önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor.