EPGİS Başkanı Fesih Aktaş halktv.com.tr'ye konuştu: Akaryakıt'ta çift haneli rakamları görecek miyiz?

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş halktv.com.tr'ye konuştu: Akaryakıt'ta çift haneli rakamları görecek miyiz?
25 Ekim'de benzine gelen 44 kuruşluk zamdan sonra 26 Ekim'de de benzinin litre fiyatına 28 kuruş zam yapılacağı açıklandı. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş Dolar/TL kurunun petrol fiyatlarına olan etkisini ve üst üstte gelen zamları halktv.com.tr'ye değerlendirdi.

Dolar gün içinde dalgalı bir seyir izlese de biz Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamları baz alıyoruz diyen Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, 25 Ekim tarihli resmi kurun 9.75 olarak açıklandığını belirterek "Bu rakama karşılık yurt dışı ürün fiyatlarında referans aldığımız İtalya Genova/Lavera da benzinin fiyatının bugün yüzde 1,5 civarında yükselmesi nedeniyle çarşamba gününden geçerli 28 kuruşluk bir zam daha olacak. Bu süreçte dalgalı bir piyasa görmemiz muhtemeldir" dedi.

Akaryakıt fiyatlarında dalgalı bir sürecin başladığını belirten Aktaş, 'gelecek en ufak zammın ya da indirimin doğrudan vatandaşa yansıyacağını' dile getirirken "Aynı dalgalı bir denizde gibi olacağız" benzetmesini yaptı.

Geçen hafta yapılan son zamlarla motorin fiyatları benzin fiyatlarını geçerken son olarak LPG otogaz fiyatlarına zam gelmişti. Akaryakıtta ÖTV alanının sıfırlanmasıyla zamlar pompa satış fiyatlarına yansıdı. Dün gece benzine yapılan zamla benzinin litre satış fiyatı İstanbul’da ortalama 7,92 liradan 8,36 liraya, Ankara’da 8,03 liradan 8,47 liraya, İzmir’de ise 8,03 liradan 8,47 liraya yükseldi. 26 Ekim'de benzine yine 28 kuruşluk bir zam geleceği açıklandı.

benzin.jpg

Şu ana kadar benzinde 2,53 lira, motorinde 2,05 lira, otogazda da 1 lira eşel mobil uygulaması ile devlet tarafından karşılandı. Son açıklanan kamu maliyesi raporuna göre eşel-mobil sistemi uygulaması sonucunda sadece 2021 yılı için toplamda 46 milyar liralık KDV ve ÖTV gelirinden feragat edilebileceği bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı için yıllık enflasyonu yüzde 19,58 olarak açıklamıştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 44,7 olarak hesapladı. Eşel mobil sisteminin ocak-ağustos 2021 döneminde enflasyona 2,48 puanlık düşüş yönlü etkisi olduğu hesaplanıyor.

fesih-aktas-001.jpg

'Artık dalgalı bir süreç başladı'

Ancak akaryakıt fiyatlarındaki zam yağmuru nedeniyle eşel-mobil sisteminin de gücü bitti.

Eylül ayının başından bu yana benzinde üç, motorinde 5, LPG’de ise iki kez zam yapıldı.

Son zamların ardından eşel-mobil desteğinin limitsel açıdan motorin ve LPG için bittiği belirten Fesih Aktaş bundan sonra yaşanacak tüm artışları devletin süspanse etmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Pompaya gelen her artışın vatandaşa yansıyacağını söyleyen Aktaş indirim olması durumunda da öncelikle ÖTV’den sonra gelen zam oranı kadar olan miktar kadar indirim yapıldıktan sonra fazlası oluşursa kalanı ÖTV’nin yerine konmasında kullanılacağını belirtti. Şu an uluslararası piyasalarda 85 dolara kadar çıkan ham petrol fiyatlarının bir realizasyona uğrayarak bir miktar gerilemesinin beklendiğini açıklayan Aktaş ham petrol fiyatlarının yıl sonunda 95 dolara çıkacağını bu seviyelerde kalmasını beklediklerini söyleyen Aktaş akaryakıtta yine de bu yıl için iki haneli rakamları beklemediklerini belirtti. EPGİS yıl sonunda ham petrolün 95 dolara çıkması durumunda buna oransal olarak da akaryakıt fiyatlarına etki etmesini beklediklerini ve 2021 yılını tek rakamlar ile kapatmayı umduklarını belirtti.