ENAG'ın Ardından TÜİK de Enflasyon Rakamını Açıkladı! Maaş ve Kira Zamları Belli Oldu | Son Dakika

Son Dakika: Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG merakla beklenen veriyi açıkladı. ENAG'ın ardından TÜİK de kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Maaş ve kira zamlarının belirlenmesinde etkili olan kritik enflasyon verileri açıklandı.

Bağımsız araştırma kurumu ENAG'a göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 5,58 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 olarak gerçekleşti.

ENAG'ın ardından TÜİK de enflasyon rakamını açıkladı.

TÜİK'e göre yıllık enflasyon 61.98 oldu. Aylık enflasyon ise 3.28 olarak açıklandı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %37,54 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,86 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-0,31 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %11,17 ile konut oldu.

EKİM ENFLASYONU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 61,36 olurken aylık enflasyon yüzde 3,43 oldu.

Yurt İçi ÜFE ekim ayında yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 39,39 olarak gerçekleşti.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 126,18 olarak açıkladı. ENAG’a göre enflasyon ekimde aylık yüzde 5,09 artarken on aylık artış oranı yüzde yüzde 105,48 oldu.

Rakam memur ve emekli maaşına zam oranının belirlenmesinin yanı sıra asgari ücret masasına da gelecek.

MAAŞLAR NE OLACAK?

SGK emekli zammı, memur maaş zammı için 5 aylık enflasyon farkı bugün belli oldu.

TÜİK 11 aylık enflasyonu yüzde 60.09, yıllık enflasyonu da yüzde 61.98 olarak açıkladı. Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon yüzde 35.24 olarak gerçekleşti. Bu durumda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları için beş aylık dönemde yüzde 35.24 oranında enflasyon farkı ortaya çıktı.

MEMURLARIN ENFLASYON FARKI

Memur aylıklarına temmuz ayında yüzde 17.55 + 8.077 TL seyyanen zam yapıldı. Temmuz ayındaki toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu. Temmuz ayından sonraki dönemde yüzde 6’yı aşan enflasyon farkı maaş zammına yansıtılacak. Buna göre, beş aylık dönemde memur maaşları için yüzde 27.58 oranında enflasyon farkı doğdu.

OCAKTA NETLEŞECEK

TÜİK'in Kasım ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla refah payı hariç Ocak emekli zammı büyük oranda netleşecek.

Rakamlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında da yer alacak.
Nihai rakamlar Aralık enflasyonunun 2024 Ocak başında açıklanmasıyla kesinleşecek.

asgari.jpg

5 AYLIK ENFLASYON FARKI NETLEŞTİ

SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaş zammı için 5 aylık enflasyon farkı bugün TÜİK'in Kasım ayı enflasyon rakamlarını duyurması sonrası belli oldu.

5 aylık enflasyon oranı aynı zamanda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında yeni ücretin tespiti için önemli bir veri olarak yer alacak. Komisyon ilk toplantısını 11 Aralık tarihinde gerçekleştirecek.

asgari2.jpg

NİHAİ EMEKLİ, MEMUR ZAM ORANI OCAK BAŞINDA BELLİ OLACAK

TÜİK 3 Ocak Çarşamba günü Aralık ayı enflasyon verisini açıklayacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı kesinleşecek. Bundan sonra refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaş zammı için nihai rakamlar belli olacak.

Etiketler :