En düşük emekli maaşı Ocak'ta kaç TL olacak? Masadaki rakam ortaya çıktı!

En düşük emekli maaşı Ocak'ta kaç TL olacak? Masadaki rakam ortaya çıktı!
Asgari ücretliler ve emekliler dört gözle ocak ayını bekliyor. Asgari ücrette senaryolar netleşmeye başladı. En fazla şüzde 25'lik bir artış bekleniyor. Peki 12.500 TL'ye yükseltilen emekli aylığı ocak ayında kaç TL'ye çıkacak?

2024'ün sonuna doğru enflasyonun yüzde 41,5 seviyesine ulaşacağı öngörüsü, milyonlarca emeklinin yakından takip ettiği bir konu haline geldi. Bu oran, emeklilerin maaşlarına yapılacak zammı doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri. Peki, emekliler Ocak ayında ne kadar zam alacak? En düşük emekli maaşı ne olacak? İşte merak edilen tüm detaylar...

emekli4.jpg

EMEKLİLERİN GÖZÜ ZAMDA!

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enflasyonun yüzde 8,92 olarak gerçekleşmesiyle birlikte, emeklilerin heyecanı giderek artıyor. Özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verileri, zam oranını belirleyecek kritik bir öneme sahip.

emekli-ikramiye3.jpg

ORTA VADELİ PROGRAM'DA BELİRTİLEN ENFLASYON HEDEFİ GERÇEKLEŞİRSE NE OLUR?

Orta Vadeli Program'da 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 41,5 olarak açıklandı. Bu tahmin gerçekleşirse, son 6 aylık enflasyon oranı yüzde 13,44 seviyesine ulaşacak. Bu durumda, emeklilere yapılacak zam oranı büyük ölçüde bu rakam üzerinden belirlenecek.

emekli10.jpg

REFAH PAYI BEKLENTİSİ

Emeklilerin en çok merak ettiği konulardan biri de refah payı olup olmayacağı. Son 6 aylık enflasyon oranının yüzde 13,44 olması durumunda, refah payı verilmesi gündeme gelebilir. Eğer refah payı kararı alınırsa, bu ödeme 2024 Aralık veya 2025 Ocak ayında emekli maaşlarına yansıtılması bekleniyor.

emeklilik.jpg

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için zam oranlarının iyileştirilmesi bekleniyor. Bu durumda, zam oranlarının yüzde 20'nin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLACAK?

2025 Ocak ayında kesinleşecek enflasyon verileri sonrası, en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12.500 TL'ye çıkarılması planlanıyor. 11 bin TL ve altındaki aylıklara sahip olanların sıfır zam riski taşımaması için taban maaşların da artırılacağı düşünülüyor.

Refah payı hariç, taban emekli aylığının yüzde 13,44 oranındaki artışla 14 bin 180 TL’ye çıkması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, en düşük emekli maaşının 14-15 bin TL bandında olması öngörülüyor. Ancak kesin rakamlar 2025 Ocak ayında açıklanacak.

Kaynak:Ekonomi Servisi