Emin Çapa tek tek sordu: 128 milyar doları nereye, kime, kaç dolardan verdiniz?

Emin Çapa, Merkez Bankası'na seslenerek, "128 milyar doları 2019-2020 yılında har vurup harman savurdunuz. Bizim sorumuz zaten 'Nereye, kime, kaç dolardan verdiniz?' bizim sorumuz bu" dedi.

Emin Çapa, Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nde Merkez Bankası'nın sitesinde yer alan verileri inceledi ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası'nın rezervlerine dair açıklamasını değerlendirdi.

Çapa, "Bütün dünya bu kış doğalgaz, petrol fiyatlarının çılgın olacağını söylüyor. Dolar fırlamış ve siz 'geçici' diyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? İngiltere korkuyor, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası korkmuyor. Geçici mi değil mi meselesini en çok bizim dert etmemiz lazım. Öbür taraftan da rezervler." diye konuştu.

Çapa şunları söyledi:

128 milyar doları 2019-2020 yılında har vurup harman savurdunuz. Bizim sorumuz zaten 'Nereye, kime, kaç dolardan verdiniz?' bizim sorumuz bu.

Merkez Bankası'nın sürekli rezervleri dile getirmesinin nedeni bu, unutturmak istiyor 128 milyar doları. Cumhurbaşkanı yapıyor bunu özellikle.

Merkez Bankası'nın sitesinde bir tablo var. En son veri 1 Ekim itibariyle. Orada 'Benim kasamda -37 milyar 470 milyon dolar var' diyor. Yani gökten Merkez Bankası'na bu para gelse 0 olacak. Şu an 1 doların varsa Merkez Bankası'ndan daha güçlü bir rezerve sahipsin.

Dolar 9 lirayı geçti hadi müdahale edin, satın birkaç milyon lira daha bir rahatlasın piyasa. Satamazsanız çünkü o para sizin değil.

Burada önemli bir nokta var. 'TL'yi değersizleştirelim ihracatımız artsın, yabancılar için ucuz ülke olalım' Bu evet doğru. Rekabetçi kur diye bir şey vardır ama bu bir hesabın sonucunda olur.