Emeklilik Sisteminin İflasının Belgesi

Emeklilik Sisteminin İflasının Belgesi
Emeklilerin Durumu Endişe Verici: Her 100 Emekliden 17'si Çalışmak ZorundaTürkiye'de emeklilerin geçim sıkıntısı, SGK'nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) gelirleri ile yapılan emekli maaşı ödemelerinin yetersizliği nedeniyle giderek büyüyor.

Her bayram öncesi ödenen emekli maaşlarının son iki bayramdır ödenememesi, yaşlılık aylığı alan emeklilerin zor durumda kalmasına neden oldu. Yüksek hayat pahalılığı karşısında birçok emekli, geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalıyor.

CHP Milletvekili Ali Öztunç'un Açıklamaları

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yaptığı açıklamada, emeklilerin yüzde 60'ının büyük geçim sıkıntısı yaşadığını belirtti. İş bulabilen emekliler çalışmak zorunda kalırken, diğerleri iş arıyor. Öztunç, "Emeklilerin bayram alışverişine bile çıkamadığı, vatandaşı açlık ve sefalete mahkum eden sistemin tek müsebbibi Erdoğan’dır, tek adam rejimidir" dedi.

par4.webp

SGK'nın Gelir-Gider Dengesi

SGK'nın bu yılın ilk çeyreğindeki prim gelirleri, aynı dönemde yapılan emekli aylığı ödemelerini karşılamakta zorlandı. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 109 olan prim gelirlerinin emekli aylıklarını karşılama oranı, bu yıl yüzde 100,4’e geriledi. SGK, rekor bir açık veriyor ve bu durum sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Emeklilerin Çalışma Durumu

SGK verilerine göre:

Yaşlılık aylığı alan 11 milyon 671 bin kişi bulunuyor.

Malullük aylığı alan 125 bin, vazife malullüğü aylığı alan 16 bin, ölüm aylığı alan 4 milyon 238 bin, sürekli iş göremezlik aylığı alan 87 bin ve sürekli iş göremezlik geliri alan 102 bin kişi bulunuyor.

Her 100 emekliden 17'si, SGK'ya kayıtlı olarak ücretli çalışıyor.

Yaklaşık 12 milyon emekliden 2 milyonu, geçinemediği için ek bir işte çalışmak zorunda kalıyor.

Öztunç, "Tek adam düzeni sosyal güvenlik sistemini de iflas ettirmiştir" diyerek hükümeti eleştirdi ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.