Emeklilerin Zam Oranında Belirleyici! Mart Ayında Enflasyon Kaç Çıkacak?

Emeklilerin Zam Oranında Belirleyici! Mart Ayında Enflasyon Kaç Çıkacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu temmuzda emekliye zam için rakamlar netleşiyor. Ocak ve şubat ayı enflasyon oranı açıklandı. Mart ayı için de enflasyon öngörüsü belli oldu. Zam oranının netleşmesi için Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

Piyasa katılımcıları, Şubat ayında beklenenden daha yüksek olan %67,07'lik enflasyonun Mart ayında artmaya devam edeceğini öngördü. Mart ayında yıllık enflasyonun %69'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bloomberg HT anketine göre, Mart ayı için yıllık enflasyon beklentisi %69 olarak belirlendi. Aylık enflasyon için beklenti %3,5 olarak kaydedildi.

tl-deger-kaybi-001.jpg

Şubat ayında yıllık enflasyon %67,07 olarak gerçekleşirken, aylık enflasyon %4,53 olarak kaydedilmişti.

Ankette Mart ayı için en düşük aylık beklenti %2,7 iken, en yüksek beklenti %4,4 oldu. Yıllık enflasyon tarafında ise en yüksek tahmin %70,5; en düşük ise %67,7 olarak belirlendi.

2024 yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi %44 olarak kaydedildi. Bir önceki ankette ise yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini %42,6 seviyesindeydi.

Ayrıca 2024 yılı enflasyonunda zirve tahmini bir önceki ankete göre artarak %75'e yükseldi; önceki anketteki zirve tahmini ise %73,2 olarak belirlenmişti.

enflasyon-002.jpg

ZAM ORANI NASIL BELİRLENİYOR?

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın ilk enflasyon verisi ocak ayında açıklandı.

Ocak ayında enflasyon aylık yüzde 6,70 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6,70 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.

Böylece ilk aydan zam yüzde 6,70 olarak belirlendi.

Şubat ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 2,21 puan artarak yüzde 67,07 düzeyinde gerçekleşmişti.

Geriye kalan Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.