Yeni Yılda Tüm Emekli Aylıkları Bu Şekilde Hesaplanacak

Yeni Yılda Tüm Emekli Aylıkları Bu Şekilde Hesaplanacak
Aralık ayı enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte emeklilere ödenecek enflasyon farkında referans alınacak rakam belli oldu. Hükümete yakınlığı ile bilinen Gazeteci Cem Küçük, emekli maaşlarının hesaplanmasında yeni bir sisteme geçileceğini belirterek, tüm maaşlarda ciddi değişiklikler olacağı uyarısında bulundu.

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon oranının 2.93 olmasıyla birlikte Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 64.77 olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu oran, üzerine yapılacak refah payı eklemesinin ardından emekli ve memur maaşlarına yapılacak artışta temel teşkil edecek. Bu nedenle açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığı büyük bir tartışma konusu haline gelirken, emeklileri heyecanlandıran haber iktidara yakın isim olan Cem Küçük'ten geldi.

ppp.jpgEMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Türkiye'de uzun yıllardır tartışma konusu olan mevcut emekli maaşı hesaplama sistemi, Küçük'ün iddiasına göre köklü bir şekilde değişecek. AKP'ye yakın kaynaklardan aldığı bilgileri açıklaması ile meşhur Küçük, son yaptığı konuşmada "Çok prim ödeyenler ile az prim ödeyenler arasındaki fark, bu bir duyum. 5 bin gün prim ödeyen var, bir de 10 bin gün çalışıp emekli olanlar var. Onlarla ilgili de bir çalışma yapılacak ve katsayı devreye girecek." ifadelerini kullanarak kısmi bir intibak düzenlemesinin geleceğinin sinyallerini verdi.

ppp2.jpgMEVCUT SİSTEM FAZLA PRİM ÖDEYENLERİN MAAŞLARINI TABANA İNDİRDİ

Türkiye'de yürürlükte olan emeklilik sisteminde 2000 öncesi çalışılan dönem maaşta en yüksek etkiyi yaratıyorken, 2008 yılına kadar olan ikinci kısım en büyük ikinci faktör oluyordu. 2008 yılının Ekim ayından sonrası ise emekli maaşını en az belirleyen yıllar olarak hesaplamaya dahil edilirken, birçok emekli ve emekli adayının çalışma hayatının büyük bir kısmının bu aralığa denk gelmesi nedeniyle düşük maaş almaya mahkum ediliyordu.

Küçük, bu durumun önüne SGK, geçebilmek için yapılan düzenlemede ciddi bir aşama kaydedildiğini belirterek, uygulanması planlanan yeni sistem ile 2000 öncesi primlerin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla etkileyeceğinin sinyallerini verdi. Emekli maaşları arasında ödenen prim sayısının çok farklı olmasına karşın benzer maaşlar alınmasına neden olan bu sistemin yarattığı adaletsizlik milyonlarca emekli tarafından tepkiyle karşılanıyordu.

ppp5.webpEMEKLİ MAAŞLARINDA ARTIŞ ANLAMINA GELECEK

Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen düzenleme, 15 milyonun üzerinde vatandaşın maaşlarında ciddi bir artış yaşanması anlamına gelecek. Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın 31 Mart'ta yapılacak seçimlerden önce söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor.