Ekonomiyi en iyi özetleyen karar Resmi Gazete'de: Yeni icra ve iflas daireleri kuruluyor
Döviz kurundaki yüksek artış, varlık yönetim şirketlerine satılan borçlar, kötü ekonomik gidişat nedeniyle yılbaşından beri kredi ve kredi kartı borcu 127,8 milyar TL yükseldi. Halkın bankalara ve TOKİ’ye olan borcu 1 trilyon 37 milyar TL’ye ulaştı. Son bir haftada bankalara olan tüketici kredisi borcu ise tam 788 milyon TL arttı. Dün gece yayımlanan Resmi Gazete'de İcra ve İflas Kanunu’daki değişiklikler yürürlüğe girdi. İş yoğunluğunun fazla olduğu illerde birden fazla icra daireleri başkanlığı kurulabilecek.
Resmi Gazete'de yayınlanan karara, iş yoğunluğunun bulunduğu illere yeni icra ve iflas daireleri başkanlığı kurulmasına kararı verildi.
İcra ve İflas Kanunu’daki değişiklikler yürürlüğe girdi. İş yoğunluğunun fazla olduğu illerde birden fazla icra daireleri başkanlığı kurulabilecek.
Giderek ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle patlayan icra ve iflas dosyalarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.
İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kanunla icra dairelerinde yeni düzenlemelere gidildi. Getirilen bazı yenilikler şöyle:
İş yoğunluğunun veya personel sayısının fazla olduğu icra dairelerinde dairenin düzenli, uyumlu ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından icra müdür ve müdür yardımcıları arasından, icra müdürünün yetkilerini haiz bir icra başmüdürü görevlendirilebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, yönetmelikle düzenlenir.
İş yoğunluğunun veya icra dairesi sayısının fazla olduğu illerde Adalet Bakanlığı tarafından, yetki çevresi de belirlenmek suretiyle bir veya birden fazla icra daireleri başkanlığı kurulabilir.”
Borcunu ödeyemeyenler çığ gibi büyüyor
Son beş yıl içerisinde bankalar tarafından icraya verildiği halde borcunu henüz ödeyememiş olanların sayısı, yıl içerisinde 221 bin 577 kişi arttı. Böylece kara listedeki vatandaş sayısı, 3 milyon 693 bin 71 kişi oldu.
Ödenemeyen borçlar, vatandaşların mallarının satışı ile tahsiline gidilmesi yöntemini de beraberinde getiriyor. Ulusal Yargı Ağı verilerine göre, 1 Ocak ile 26 Kasım tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 6 milyon 985 bin yeni dosya geldi. Dosya sayısında geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 392 bin adet artış yaşandı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı bir yıl öncesine göre 95 bin artarak 26 Kasım itibariyle 23 milyon 71 bin oldu.