Ekonomist Selçuk Geçer: Türkiye'de konut manipülasyonu yapılıyor

Ekonomist Selçuk Geçer, Savaş Kerimoğlu ile Günaydın Türkiye programında konut ve taşıttaki taksit düzenlemesi ile ilgili konuştu. Geçer, 'Türkiye'de gayrimenkul manipülasyonu yapılıyor' dedi.

Savaş Kerimoğlu, Günaydın Türkiye programında Selçuk Geçer ile birlikte konut ve otomobildeki taksit düzenlemesini konuştu. Kerimoğlu, Geçer'e 'Bu düzenleme ne anlama geliyor?' diye sordu. 

Otomotivle ilgili satışlar düştüğü için çare arandığını belirten Geçer, "Bir yandan da cari açıkla ilgili korku var. Cari açığı tetikliyor otomotiv şatışları, çünkü ithalatı arttırıyor. Öbür taraftan çok ciddi bir vergi kanalı. Otomotiv satışı arttığı zaman otomatik olarak vergi giriyor bütçeye" dedi. 

ÖTV zammı gündemde

Geçer, bütçe açığını kapatmak için, otomotiv sektöründe ÖTV'lerin artırılmasının da gündemde olduğunu belirtti. Bütçe deliğinin bu şekilde kapatıldığını belirten Geçer, "Bu ay bütçe 21 milyar lira fazla verdi. Ama sadece bu ay, çünkü yapılandırma var. Şimdi bitti, önümüzdeki ay açıklara tüm hızıyla devam" ifadesini kullandı. 

Osmangazi'ye 1.6 milyar liralık garanti ödeme

Bir yandan da garanti ödemelerin devam ettiğini belirten Geçer,  "Osmangazi Köprüsü'ne 2020 yılı için 1.6 milyar liralık ödeme yapılacak" dedi. 

Konut satışları 

Konut satışları ile ilgili TÜİK verilerini de açıklayan Geçer, çarpıcı rakamları ortaya koydu: "Dün konut satış verileri açıklandı TÜİK tarafından. Konut satışları yüzde 31,6 oranında düştü Ocak ayında. İpotekli konut satışları yüzde 66,5 oranında düştü. Neredeyse üç konuttan ikisi satılmıyor krediyle. Merkez Bankası araştırmasına dönüyorum şimdi. Konut kredileri yüzde 1 oranında düştüğünde konut fiyatları yüzde 2,1 oranında artmış diyor" 

"Patates depoları basılmıştı"

Konut satışlarındaki bu durumu 'ucubelik' olarak niteleyen Geçer şöyle devam etti: "Bu fırsatçılık, karaborsacılık, stokçuluk, tekelleşme, kartel değil de nedir? Patateste depolar basılmıştı. Patatesçi terörist, stokçu, karaborsacı ilan edilmişti. 2020 yılında yüzde 35 oranında fiyat artışı olmuş konut satışları düşmesine rağmen. Faiz indirimlerini müteahhitler fırsat olarak kolladı ve faiz indirimi yapılır yapılmaz fiyatları bindirdiler. Merkez Bankası da bunu itiraf ediyor. 

"Gayrimenkul manipülasyonu yapılıyor"

Türkiye'de 'Gayrimenkul manipülasyonu yapılıyor şu an' diyen Geçer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkeyi yönetenler esas denetlemesi gereken yeri denetleyeceğine patatesçiyi, soğancıyı, çiftçiyi denetliyor. Devletin, vatandaşın bütçesini kullanarak yaptığı faiz indirimleri bir takım fırsatçılara yarıyorsa eğer, devlet çıkacak diyecek ki ben faiz indirirken sen nazıl fiyat artırıyorsun?"