Ekonomist Çetin Ünsalan anlattı: Benzin zammı neyi etkileyecek?

Ekonomist Çetin Ünsalan anlattı: Benzin zammı neyi etkileyecek?
Ekonomist Çetin Ünsalan, art arda gelen benzin zammına ilişkin, "Akaryakıta gelecek zam, birincisi en basitinden ulaştırma maliyetlerini etkileyecek. İkincisi enflasyonu etkileyecek. Üçüncüsü ve daha da önemli tarladan bulunduğunuz şehre gelecek olan ürünün maliyetini de etkileyecek" değerlendirmesini yaptı.

Dolar kurundaki yükseliş yurttaşa zam olarak dönüyor. Bugün benzine yapılan 44 kuruşluk zammın ardından bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 28 kuruş daha zam gelecek.

Ekonomist Çetin Ünsalan, Halk TV'de Can Coşkun ile Haber Masası'nda konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Ülkede akaryakıt ile dolar yarışıyor neredeyse. Sayın Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, 'Ne kadar zenginleştik ikinci el araçlar bile kapış kapış gidiyor' dedi. Aracı olanların depoyu doldurmaya parası yok ki bu bu kadar sancı yaratıyor" dedi.

Ünsalan şunları söyledi:

Biz neredeyse gün geçmiyor ki bir zam haberiyle uyanmayalım. 9 liraya dayanan bir benzin gerçeğiyle karşı karşıyayız. Sadece aracı olanlar için geçerli değil bu. Akaryakıta gelecek zam, birincisi en basitinden ulaştırma maliyetlerini etkileyecek. İkincisi enflasyonu etkileyecek. Üçüncüsü ve daha da önemli tarladan bulunduğunuz şehre gelecek olan ürünün maliyetini de etkileyecek. Sadece aracı olanları etkileyecek diyemezsiniz.

Hadi otomobiliniz yok, metrobüse bineceksiniz. İBB mi zam yapmış olacak ona yoksa hükümetin yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanan akaryakıt zamları bizim toplu taşımadaki fiyatlarımızı etkileyecek.

Sadece bu nedenlerle bile siz ne kadar manşet enflasyonunu dikkate almıyorum deseniz de günün sonunda vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu belki bizim maaş zamlarımıza yansımayacak fakat giderlerimize yansıyacak. Harcamalarımız artıyor fakat gelirimiz azalacak. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda hala enerji fiyatları yokmuş gibi davranmak ne kadar mümkün bilmiyorum.

Akaryakıta gelen zam, iğneden ipliğe her şeye gelen zamdır. Gelen zamları nasıl yok sayacağız? Ürün fiyatlarına yansımasını nasıl yok sayacağız? Bu iş çığırından çıkmış vaziyette. Türkiye'nin en kısa zamanda dolaylı vergileri tartışması gerekiyor.

Ben bu zamların kaçınılmaz olarak devam edeceğini düşünüyorum. Petrol fiyatlarında bir düşüş olmadığı sürece bizim maliyetimiz aşağı inmeyecektir. Dolaylı vergi olduğu sürece bu bütçe açığı devam ettiği bütçede biz her fırsatta ürünün kendisine gelmese de vergisine gelen zamlar nedeniyle sürekli yukarı yönlü bir artışı yaşayacağız.