Ekonomist Ağaoğlu'ndan Erdoğan'ın Gazino Kapitalizmi Sözlerine Yanıt! En Azından Zarlar Hileli Değildi

Ekonomist Ağaoğlu'ndan Erdoğan'ın Gazino Kapitalizmi Sözlerine Yanıt! En Azından Zarlar Hileli Değildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta Borsa İstanbul açılışında yaptığı konuşmada sarfettiği "Attığımız adımlarla borsamızı gazino kapitalizminin pençesinden kurtardık" sözlerine ekonomist Ali Ağaoğlu'ndan yanıt geldi.

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "gazino kapitalizmi" açıklamasına ilişkin olarak, “Eğer borsa daha önce bir kumarhane anlamında bir 'gazino' idiyse, şunu söyleyeyim; en azından eskiden zarlar hileli değildi. Tombala çift torba değildi. Şimdi durum daha kötü" dedi.

Halka arzlara ilişkin konuşan Ağaoğlu, Borsa İstanbul'a dair 2024 beklentilerini de paylaştı.
Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve ekonomist Ali Ağaoğlu bu haftaki Şans Sohbetleri’nde dikkati çeken değerlendirmelerde bulundu.

borsa-istanbul.jpg

HALKA ARZLAR: BİRÇOĞU ÖNÜMÜZDEKİ YIL BORSADA ÇOK ÜZÜLECEK

Ağaoğlu, son halka arzlara ilişkin yorumunda da, “Birçoğu önümüzdeki yıl borsada çok üzülecek. Hepsi değil ama çoğu nominal artışlar yaşar belki ama reel olarak veya dolar bazında ciddi hüsranlarla karşılaşmamız yüksek ihtimal” ifadelerini kullandı.

BORSA 2024'TE NEREYE GELİR?

Ağaoğlu 2024’e ilişkin borsa beklentisini ise şöyle anlattı:

“Dolar olarak konuşursak, 2,40 dolar seviyelerinin görüleceğini, biraz daha hırpalanırsa 2,25’lere kadar düşeceğini düşünüyorum. Sonrasında ise yeni bir yükseliş. Ama hemen söyleyeyim; 2024'te yeni bir zirve göremeyiz. Zirve 5,3 dolardır. 2024’te yeni bir dolar zirvesi olmaz ama yüksek 3’lü rakamlara gidebiliriz. Önce düşüşü göreceğiz sonra yükselişi göreceğiz. Seçimden sonra TL faizinin önemli bir yatırım alternatifi olmaya devam edeceğini düşünüyorum.”

erdogan-borsa-istanbul.jpg

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan haftaki konuşmasında "Muhalefetin adayı Borsa İstanbul'u yıpratmayı amaçlayan bir kampanya yürütüldü. Battık, bittik senaryolarıyla yatırımcılar korkutuldu. Bu furyaya mandacı kimi ekonomistler de alkış tuttu. Gelişmiş ülkelerde farklı bir tablo söz konusudur. Ülkeyi kötüleyerek seçim kazanmaya çalışmazlar.

Sermaye piyasalarının derinleşmesiyle reel sektör finanse edilir, tasarrufların artması sağlanır. İster ekonomist ister simsar olsun sermaya piyasasını manipüle etmeye çalışanlara meydanı boş bırakamayız. Gerek SPK gerek BİST'ten bu konuda daha fazla hassasiyet ve çaba bekliyoruz. Devletimizin tüm imkanlarının bu süreçte sizlerin emrinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Attığımız adımlarla borsamızı gazino kapitalizminin pençesinden kurtardık" demişti.

GAZİNO KAPİTALİZMİ NEDİR?

ilk olarak John Maynard Keynes'in ortaya attığı 'Casino Capitalism' (Gazino/Kumarhane Kapitalizmi); üretmeyen, iş alanları oluşturmayan, faiz, repo, borsa oyunları, döviz ticareti, vb. gibi değişik kılıklarda ortaya çıkan spekülatif sermayenin dünyayı dev bir kumarhaneye çevirdiğini ifade etmek için kullanılan bir kavram.

Etiketler :