Dünyanın En Büyük İnşaat Pazarı Olacak

Dünyanın En Büyük İnşaat Pazarı Olacak
Suudi Arabistan ekonomisini çeşitlendirmek ve petrole bağımlılığını azaltmak amacıyla başlattığı mega projelerle inşaat sektöründe büyük bir dönüşüm yaşamaya hazırlanıyor. Bloomberg'e yazan emlak danışmanı, Suudi Arabistan'ın 1,25 trilyon dolardan fazla proje başlattığını yazdı.

Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmek ve petrole bağımlılığını azaltmak amacıyla başlattığı mega projelerle inşaat sektöründe büyük bir dönüşüm yaşamaktadır. Gayrimenkul danışmanlık grubu Knight Frank'in yayınladığı rapora göre, Suudi Arabistan'ın toplam inşaat üretim değerinin 2028 yılı sonunda 181,5 milyar dolara ulaşması beklenmektedir, bu da 2023 yılı seviyelerine göre neredeyse %30'luk bir artış anlamına gelmektedir.

Bu artışın büyük bir kısmı, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın petrole dayalı ekonomiyi dönüştürme misyonunun bir parçası olarak yürütülen mega projelerden kaynaklanmaktadır. Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 planı kapsamında, ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi ve modernize edilmesi hedeflenmektedir. Knight Frank'in Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölge ortağı ve proje ve geliştirme hizmetleri başkanı Mohamed Nabil, Suudi Arabistan'ın şu anda tasarım ölçeği ve değeriyle öne çıkan inşaat projeleriyle tarihi bir dönüşüm yaşadığını belirtmiştir.

Knight Frank'in araştırmasına göre, Vizyon 2030 girişiminin başlatılmasından bu yana Suudi Arabistan'da 1,25 trilyon dolardan fazla değere sahip projeler başlatılmıştır. Bu projelerin çoğu henüz tamamlanmamış ve bazıları küçültülmüş olsa da, 2030 hedefleri doğrultusunda çalışmalar hızla devam etmektedir.

Knight Frank'e göre, sadece 2023 yılında 140 milyar dolardan fazla inşaat sözleşmesi imzalandı. Bunların büyük çoğunluğu Suudi Arabistan'ın 2030 yılına kadar nüfusunu 10 milyona çıkarmayı hedeflediği Riyad'da gerçekleşti. Krallık 2030'da Dünya Fuarı'na ve 2034'te Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken başkent önemli bir odak noktası haline geldi.

Öte yandan Suudi Arabistan'ın mega projeler için kaynak sıkıntısı çektiğine dair raporlar yayınlandı. Krallık'ın Egemen Varlık Fonu projelere para bulabilmek için bütçeye onay vermedi. Bazı kaynaklara göre ülkenin petrol devi Aramco da rekor temettü dağıtarak Vizyon 2030'a can suyu olmaya çalışıyor.