Dünyanın en büyük fonuna Rusya darbesi

Dünyanın en büyük fonuna Rusya darbesi
1.3 trilyon dolarlık varlığıyla dünyanın en büyük fonu olan Norveç Varlık Fonu, yılın ilk yarısında 174 milyar dolar zarar açıkladı.

Dünyanın en büyük fonu olan ve 1,3 trilyon dolar büyüklüğe sahip Norveç Varlık Fonu Rusya’nın Ukrayna işgalinin piyasalarda dalgalanmayı artırması, yükselen enflasyon ve faizlerin artmasıyla yılın ilk yarısında zarar etti.

Oslo merkezli fondan yapılan açıklamada, haziran ayında sona eren yılın ilk 6 ayında 174 milyar dolar zarar edildi. Fon yatırımlarının büyük kısmının bulunduğu hisse senetlerinde yüzde 17’lik bir kayıp yaşarken sabit gelirli varlıklarda yüzde 9.3’lük düşüş yaşadı. Fonun halka açık olmayan gayrimenkul varlıkları yüzde 7.1 değer kazansa da bu varlıklar toplam yatırımların yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Fonun başındaki isim olan Nicolai Tangen, mayıs ayında milletvekillerine yaptığı açıklamada halka açık şirketlerin en büyük yatırımcısı olan fon için daha fazla belirsizlik ve riskin yeni normal olduğunu ve Ukrayna’da yaşanan savaşın doğurduğu jeopolitik sonuçlar nedeniyle 30 yılın en büyük değişimleriyle karşı karşıya olduklarını belirtmişti.

Rus varlıklarının çıkarılması kararı alınmıştı

Norveç Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası 27 Şubat tarihinde Rus varlıklarını fondan çıkarma kararı almış ancak Rusya’nın yabancıların hisse senedi piyasasında işlem yapmayı yasaklamasıyla bu kararı uygulamakta ciddi problemler yaşamıştı.

Norges Bank, mart ayında yaptığı duyuruda Rusya’daki piyasaların daha normal işlemeye başlaması sonrası fonun ülkedeki yatırımlarını dondurma kararını kaldırmayı tavsiye edeceğini ve satışı gerçekleştirmek için daha detaylı bir plan sunacağını açıklamıştı.

Norveç’in petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelirlerle yatırım yapılması için 1990’larda kurulan fonun portföyünde yaklaşık 9 bin hisse senedine sahipken bu yıl ilk defa yenilenebilir altyapı alanını araştırmaya başlamıştı.

Genel olarak bakıldığında fonun toplam getiri oranı gösterge olarak belirlenen ve fonun kendini kıyasladığı seviyenin 1.14 puan üzerinde gerçekleşti.