Dünyaca ünlü banka TCMB'nin ilk faiz indirimi için tarih verdi!

Dünyaca ünlü banka TCMB'nin ilk faiz indirimi için tarih verdi!
Merkez Bankası önceki günkü toplantısında faizi yüzde 50'de sabit tuttu. Şimdi gözler bankanın faiz indirimlerine ne zaman başlayacağında. Öne çikan bir tahmin var!

Uluslararası finans kuruluşları Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley ve JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararını ve gelecekteki faiz indirimi beklentilerini değerlendirdi. Goldman Sachs, faiz indirimlerinin 3. çeyreğin sonunda başlamasını beklerken, Morgan Stanley ve Barclays ise indirimlerin 2025 yılında başlayabileceğini öngördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından, Goldman Sachs ve JPMorgan gibi bazı kurumlar görüşlerini paylaştılar.

Goldman Sachs

Goldman Sachs analistleri, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarak, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın derinleşmesiyle birlikte enflasyon beklentilerinin hızla düşeceğini öngördüler. Yıl sonuna doğru manşet enflasyonun yüzde 36'ya gerileyeceğini ve ilk faiz indiriminin 3. çeyreğin sonunda gerçekleşeceği beklentisini sürdürdüler.

Barclays

Barclays'ın raporunda, Merkez Bankası'nın bildirisindeki şahin tonda devam ederek, erken bir faiz indirimi olasılığına işaret edildi. Politika faizinin 2025'in Ocak ayına kadar yüzde 50 seviyesinde kalmasını beklediklerini ancak beklenenden daha güçlü bir dezenflasyon süreci yaşanması durumunda 2024'ün son çeyreğinde erken bir indirimin mümkün olabileceğini belirttiler.

Morgan Stanley

Morgan Stanley analistleri, Merkez Bankası'nın faizlerini sabit tutma kararının uzun vadeli sıkı para politikasını desteklediğini belirttiler. Politika faizinin yıl sonuna kadar mevcut seviyesinde kalmasını ve faiz indirimlerinin 2025'in ilk çeyreğinde başlamasını beklediklerini ifade ettiler.

JPMorgan

JPMorgan ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında yaptığı değerlendirmede, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını ve enflasyonda yukarı yönlü riskler olması durumunda sıkılaşmaya hazır olduğunu vurguladı. 2024 sonuna kadar politika faizini yüzde 45 seviyesinde öngördüklerini ve Kasım ve Aralık aylarında faiz indirimi beklentisi içinde olduklarını açıkladılar.