Dolar Yine Ateşlendi, Zirveye Yürüyor

Dolar Yine Ateşlendi, Zirveye Yürüyor
Dolar'da 31 Mart yerel seçimlerinden beri izlenen yatay seyir bozuldu. 33.1'lere kadar çıkan dolar, yeniden 32.6 seviyelerine düşmüştü. Dolar'daki tırmanış su sabah yeniden başladı.

Dolar bu sabah zirve tırmanışını sürdürdü. Euro/TL'de de zirveye yakın seviyeler görüldü.

İstanbul serbest piyasada dolar 32,9870 liradan, Euro 35,8580 liradan güne başladı. Daha sonra ise dolarda 33,04 lira ile ateşlendi. Euro'da da 35,91 ile rekora yakın seviyeler test edildi.

dolar-ates.jpg

Dün doların satış fiyatı 32,8310 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 35,8610 lira olmuştu.

Yerel seçimler sonrasında dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise yüzde 1,8 değer yitirdi. Temmuza değer kazancıyla başlayan TL, hafta başından bu yana ise değer kaybediyor.

Dolar fiyatları, iki hafta önce de 33 TL seviyesini görmüştü. Dolar 33,1355 TL seviyesini test etmiş, ardından 33,0022 TL'den işlem görerek günü 32,9217 TL'den kapatmıştı.

Yabancı kuruluşların yıl sonu dolar tahminleri şöyle:

dolar-tl.jpg

JP MORGAN

JP Morgan Türkiye'deki politika faizinin ve enflasyon oranının zirveye yaklaştığı konusundaki artan güveni vurgulayarak, dolar/TL paritesi için yıl sonu beklentisini 36'dan 35,5'e revize etti.

Banka, enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar yüzde 25'e düşeceğinden emin olduğunu söyledi.

BANK OF AMERİCA

Bank of America geçtiğimiz hafta, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin kaleme aldığı raporda dolar/TL ve enflasyon tahminlerine yer verdi.

BofA Dolar/TL ’nin yıl sonunda 38 seviyesinde olmasını bekliyor.

HSBC

HSBC Stratejististleri hazırladıkları 13 Mayıs tarihli notta Dolar/TL yıl sonu tahminlerini açıkladı. Dolar/TL tahminlerini TCMB'ninenflasyon tahminini ve son enflasyon beklenti anketini baz alarak güncellediklerini aktaran HSBC yetkilileri, makro ve mali değerlendirmelerinin “büyük ölçüde” değişmediğini aktardı.

HSBC söz konusu notta, dolar/TL'nin yukarı yönlü yavaş ve sınırlı hareket edeceği yönündeki görüşlerini koruduğunu ve 36,0 olan yıl sonu tahminlerini değiştirmedikleri kaydedildi.

COMMERZBANK

Almanya merkezli Commerzbank, 2024 yılı sonunda dolar/TL için 35 lira tahmininde bulundu. Banka, gelecek aylarda enflasyondaki ılımlı seyrin devam edeceğini belirterek geleneksel ekonomi politikalarına bağlı kalınacağına dair güvence verildiğini kaydetti.