Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Merkez Bankası Resmen Açıkladı, O Uygulamaya Yasak Geliyor

Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Merkez Bankası Resmen Açıkladı, O Uygulamaya Yasak Geliyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün yapılan PPK sonunda açıkladığı kararlar ile bankacılık sektörüne yönelik zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Alınan kararların Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkışları hızlandırması beklenirken, yeni kısıtlamalarla birlikte piyasalardan 500 milyar TL'nin üzerinde likidite fazlası çekileceği düşünülmekte.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizlerini yüzde 50'de bırakırken, bankacılık sektörüne yönelik bazı değişikliklere gidildiğini duyurdu.

Ani kur artışlarını baskılamak amacıyla 21 Aralık 2021 tarihinde uygulanmaya başlanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında aylardır devam eden tasfiye sürecinin son haftalarda durma noktasına geldi. Bunun üzerine zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giden TCMB, bir yandan KKM'yi tamamen sonlandırmayı amaçlarken bir yandan da aldığı önlemler ile piyasalardan yaklaşık 500 milyar liranın üzerinde likidite çekilmesini sağlayacak.

dolar3.jpgKKM'DEN ÇIKIŞLAR İÇİN BANKALARA YENİ YASAKLAR GELİYOR

Açıklanan karar ile bankaların kısa vadeli TL mevduatlarına yönelik zorunlu karşılıklarını yüzde 8'den 12'ye çıkaran TCMB, uzun vadeli TL mevduatlarda ise bu oranı yüzde 0'dan yüzde 8'e çıkardı.

Alınan bu karar, uzun vadeli mevduatını bankaya bağlayan mudiler için ilk kez bankalardan zorunlu karşılık bekleneceği anlamına geliyor. Ayrıca yapılan değişikliklerde en dikkat çeken bölüm ise KKM hesaplarına yönelik oldu. Kısa vadeli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 25 olan oran yüzde 33'e çıkarılırken, uzun vadeli KKM hesaplarındaki yüzde 10'luk zorunlu karşılık oranı ise yüzde 22'ye yükseltildi.

doviz1.jpgDOLAR KURUNDA ÖNEMLİ ETKİLERİ OLABİLİR

31 Mart seçimlerinin ardından net döviz pozisyonu -74.6 milyar dolara kadar gerileyen Merkez Bankası, haftalardır aldığı net alımlar ile döviz pozisyonunda önemli bir iyileşme sağlarken, -15.9 milyar dolara kadar yükselmeyi başardı.

Bu durum, ilerleyen haftalarda Türkiye'ye girecek sıcak para ile birlikte net döviz pozisyonunda artıya geçilmesi beklentilere neden olurken, TCMB'nin bu durumu KKM'nin 2024 yılında tamamen sonlandırmak için bir silah olarak kullanması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada KKM'den çıkışlar için net döviz pozisyonunda iyileşme yaşanması gerektiğini belirtmiş ve uygulamanın 2024 yılı tamamlanmadan tamamen sıfırlanacağını duyurmuştu.