Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Kapalıçarşı'da Yıllar Sonra Bir İlk Yaşandı!

Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Kapalıçarşı'da Yıllar Sonra Bir İlk Yaşandı!
Türkiye'de altın ve döviz ticaretinin kalbinin attığı Kapalıçarşı'da yıllar sonra bir ilk yaşandı. Türkiye'de görülen ani kur artışları nedeniyle vatandaşların dolara olan talebi her geçen gün yükselirken, bugün gelen haberle piyasalarda uzun süre çarpıcı bir değişikliğin yaşandığı görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yürüttüğü parasal sıkılaşma süreci, son aylarda dolar kurunda yatay yönlü bir seyir izlenmesine neden olurken, ani kur artışlarının yaşanmaması döviz piyasasında da yıllar sonra bir ilk yaşanmasına neden oldu.

Ekonomi piyasalarında onlarca yıldır "Uygun dolar ve altının adresi" olarak tanıtılan Kapalıçarşı, rasyonel olmayan ekonomi politikaları ve baskılanan kur nedeniyle oluşan büyük makas aralıklarından nasibini almış ve yıllar önce çarşıdaki dolar kuru, TCMB'nin gösterge kurunu geride bırakmıştı.

dolar5.jpgKAPALIÇARŞI'DA YILLAR SONRA BİR İLK YAŞANDI

14 ve 28 Mayıs seçimleri öncesinde döviz şoku yaşanacağına yönelik beklenti nedeniyle Kapalıçarşı tarihinde ilk kez fiziki dolar ve gösterge kuru arasındaki makas 1 TL'nin üzerine çıkarken, son haftalarda yaşanan yatay yönlü grafikler yıllar sonra dövizde normale dönülmesine neden oldu.

İçerisinde bulunduğumuz haftada Kapalıçarşı'daki dolar kuru, yıllar sonra ilk kez Merkez Bankası'nın gösterge kurundan daha düşük seviyeden alıcı buldu. Piyasa kurunun, TCMB tarafından belirlenen kurdan yaklaşık 10 kuruş daha düşük olması, ilerleyen haftalarda ekonomideki normalleşmeyle birlikte bankaların da dev makas aralıklarını kapatacağına yönelik beklentiye neden oldu.

dolar6.jpgMerkez Bankası, geçtiğimiz yıllarda her türlü döviz talebi yaratacak uygulamaya yönelik kısıtlama kararları almış, bankalara ilettiği talimatlar ile döviz talebinin önünü kesebilmek için dolar, euro ve altın alım-satım işlemlerinde uygulanan makas aralıklarının artırılmasını talep etmişti.

Etiketler :