Dolar Nefesini Tuttu, Merkez Bankası'nın Faiz Kararını Bekliyor! Gözler Kritik Perşembe'de

Dolar Nefesini Tuttu, Merkez Bankası'nın Faiz Kararını Bekliyor! Gözler Kritik Perşembe'de
Dolar/TL su sabaha 32.6 seviyesinden başladı. Doların seyrinde Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor. Merkez Bankası'nın faiz kararını ne zaman açıklayacağı belli oldu. Gözler kritik perşembede.

Dolarda gözler bu hafta Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

İstanbul serbest piyasada dolar 32,6110 liradan, avro 34,7770 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 32,6090 liradan alınan dolar, 32,6110 liradan satılıyor. 34,7750 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 34,7770 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 32,5880 lira, avronun satış fiyatı ise 34,8540 lira olmuştu.

MERKEZ'İN KARARI BEKLENİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı faiz kararı, mevduat faizi, dolar, altın ve borsa yatırımcıları tarafından yakından takip ediliyor.

TCMB, mart ayında politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 50'ye yükseltmişti ve gözler yeni faiz kararının ne olacağına çevrilmişti.

merkez-bankasi-faiz.png

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun açıklayacağı nisan ayı faiz kararı için takvim belli oldu.

Buna göre; Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00'da açıklanacak.

EKONOMİSTLERİN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

AA Finans'ın TCMB'nin 25 Nisan Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50'ye yükseltilmişti.

deutcshe-bank.png

MART AYINDAKİ FAİZ ARTIŞINI BİLEN ALMAN FİNANS DEVİNİN TAHMİNİ

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank Nisan toplantısında bankanın politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağını tahmin etti.

Notta yerel seçimler öncesinde Mart ayı toplantısında 500 baz puanlık sürpriz bir faiz artırımına giden TCMB'nin sıkılaştırıcı önlemlerin dirençli iç talep, enflasyon göstergelerindeki yüksek seviyeler ve çıpalanmamış enflasyon beklentileri üzerindeki etkisini yeniden değerlendirmek için muhtemelen bekle-gör modunda olacağı belirtildi.

Deutsche Bank yerel seçim belirsizliği sonrasında yerel varlıklara yönelik algının iyileşmesi ve TCMB'nin net rezerv pozisyonundaki kayda değer iyileşmenin bu yöndeki görüşü desteklediğini belirtti.

Notta yetkililerin tüketim talebini sınırlama ve enflasyonu düşürme yönündeki para politikası çabalarını tamamlamak için mali duruşu ve gelirler politikasını sıkılaştırmaya daha fazla odaklanacağı görüşü ifade edildi.

2024 YIL SONU TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Deutsche Bank, mevcut politika faizi seviyesinin muhtemelen faiz artırım döngüsünün zirvesini temsil ettiğini söyledi.

Enflasyonist risklerin devam etmesi ve enflasyon beklentilerinin çıpalanmaması halinde ikinci çeyrekte ilave artışlar yapılabileceğini kabul eden banka uzun vadede, enflasyonist baskıların devam etmesi, kırılgan beklentiler ve yüksek dolarizasyonun TCMB'yi bir indirim döngüsü başlatmadan önce sabırlı olmaya yönlendireceğini öngördü.

TCMB'nin mevcut politika faizi seviyesini bu yılın dördüncü çeyreğine kadar koruyacağını söyleyen banka 2024 sonuna kadar faiz tahminini yüzde 45'te tuttuğunu söyledi.

Etiketler :