Dev şirket 17 bin kişiyi işten çıkaracak

Dev şirket 17 bin kişiyi işten çıkaracak
Amerikan uçak üreticisi Boeing'de süren grev süreci şirketin kayıplar yaşamasına neden oldu. Şirket yaptığı açıklamada dünya çapında işgücünün yaklaşık yüzde 10’una karşılık gelen 17 bin çalışanını işten çıkarma kararı aldığını duyurdu.

Boeing çalışanlarının grevi beşinci haftasına girdi. Şirkette kayıplar artıyor. Boeing, artan kayıplar ve grevin etkisiyle işgücünün yüzde 10'unu yani yaklaşık 17 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Şirket, aynı zamanda yeni geniş gövdeli uçağının lansmanını tekrar erteleyerek 777X modelinin teslimatını 2026’ya çekti. Bu karar, uçağın altı yıl gecikmeyle piyasaya sürüleceği anlamına geliyor.

Ağustos ayında bir uçakta yapısal hasar tespit edilmesinin ardından uçuş testleri askıya alınmıştı.

Boeing, ticari 767 kargo uçaklarının üretimine 2027’de kalan siparişleri tamamladıktan sonra son vereceğini de duyurdu. Boeing CEO’su Kelly Ortberg, çalışanlarına gönderdiği bir notta, "İçinde bulunduğumuz zor şartlar ve karşı karşıya olduğumuz zorluklar hafife alınamaz. Şirketimizi yeniden inşa etmek zor kararlar gerektiriyor ve rekabetçi kalabilmek için yapısal değişiklikler yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

BOEİNG ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BÜYÜK ZARARLAR BEKLİYOR

Boeing, üçüncü çeyrekte hisse başına 9,97 dolar zarar açıklamayı beklediğini duyurdu. Şirket, ticari uçak biriminde 3 milyar dolar ve savunma bölümünde 2 milyar dolar vergi öncesi yükümlülük bekliyor. Ayrıca, üçüncü çeyrekte 1,3 milyar dolarlık operasyonel nakit çıkışı öngörülüyor.

Bu işten çıkarma ve maliyet kesintileri, CEO Ortberg’in göreve gelmesinden bu yana yaptığı en dikkat çekici hamleler. Ortberg, sadece iki ay önce göreve gelmişti. Boeing'i güvenlik ve üretim krizlerinden sonra yeniden istikrara kavuşturmakla görevlendirilmişti. Yılın başında yaşanan ve neredeyse bir felaketle sonuçlanan uçak kapısı patlama olayı da bu krizlerin arasında yer alıyor.

GREV, AYDA 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAYBA NEDEN OLUYOR

S&P Global Ratings bu haftanın başlarında Boeing’in 13 Eylül’de başlayan ve makinistlerin şirketin sendikayla vardığı geçici anlaşmayı ezici bir çoğunlukla reddetmesinin ardından başlayan 30 binden fazla makinistin grevinden ayda 1 milyar dolardan fazla kaybettiğini söyledi. Üretici ile Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği arasında gerginlik artıyor ve Boeing bu haftanın başlarında yeni bir sözleşme teklifini geri çekti.

Kaynak:CNBC-e