CHP’li Günaydın’dan benzine zam eleştirisi: Gabar’dan petrol çıktıkça fiyatlar artıyor

CHP’li Günaydın’dan benzine zam eleştirisi: Gabar’dan petrol çıktıkça fiyatlar artıyor
Akaryakıt fiyatlarındaki artış motorinde 63 lirayı, benzinde 61 lirayı aşarken, CHP'li Gökhan Günaydın vergi yüküne tepki gösterdi. Günaydın, "Gabar'dan petrol çıktıkça fiyatlar artıyor" dedi.

Bu hafta motorin ve benzin fiyatlarına gelen zamlar, illere göre değişen oranlarda 60 liranın üzerine çıktı. Motorinin litre fiyatı İstanbul'da 60, Ankara ve İzmir'de 61, doğu illerinde ise 63 lirayı aştı. Benzin de motorini takip etti, 1 lira 7 kuruşluk artışla İstanbul'da 58,29, Ankara'da 59,24, İzmir'de 59,53 liraya yükseldi. Hakkari'de benzin 60,84 liraya ulaştı.

MOTORİN 63 LİRAYI AŞTI, VERGİ YÜKÜ ARTTI

Zamların ardından bir depo motorinin yüzde 40'ı vergiye gidiyor. 1 litre motorinden 14 lira Özel Tüketim Vergisi, 10 lira Katma Değer Vergisi olmak üzere toplam 24 lira vergi alınıyor. Zam yapıldıkça vergi miktarı da otomatik olarak artıyor.

BENZİNE 1,07 TL ZAM, FİYATLAR 61 LİRAYA DAYANDI

Benzine gelen 1 lira 7 kuruşluk zamla birlikte, litre fiyatı İstanbul'da 58 lira 29 kuruşa, Ankara'da 59 lira 24 kuruşa, İzmir'de 59 lira 53 kuruşa çıktı. Doğu illerinde ise benzin fiyatı 61 liraya yaklaştı.

'ADALETSİZ VE İNSAFSIZ VERGİLER VATANDAŞA YÜKLENİYOR'

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, akaryakıt zamlarına ve vergi politikalarına tepki gösterdi. Günaydın, "İktidar yandaşlarının vergilerini siliyor. Adaletsiz ve insafsız vergileri ise vatandaşa yüklüyor" ifadesini kullandı.

'GABAR'DAN PETROL ÇIKTIKÇA FİYATLAR ARTIYOR'

Günaydın, akaryakıt zamlarının vatandaşı fakirleştirirken hükümeti zenginleştirdiğini belirtti. "Gabar'dan petrol çıktıkça fiyatlar artıyor. 2023'te ham petrolün fiyatı 75 dolardı, bugün 72 dolar. Üç dolar düşmüş ama Türkiye'de mazot 18 lira idi. Bugün 61 lira" açıklamasını yaptı.

Günaydın ayrıca, 60 litrelik bir deponun 3 bin 660 liraya dolduğunu, bunun 1440 lirasının vergi olduğunu; 90 litrelik bir traktör deposunun ise 5 bin 490 liraya dolduğunu ve 2 bin 160 lira vergi ödendiğini söyledi.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi