'7 aydır ilk kez oluyor'

'7 aydır ilk kez oluyor'
Kira zam sınırının kaldırılması, konut sektöründe hareketliliğe neden oldu. Özellikle yatırımlık konutlara olan talep hızla arttı. 5 ila 7 milyon liralık konutlara ilgi yoğunlaştı ve nakit parası olan yatırımcılar, getirisi yüksek konutlara yönelmeye başladı. Sektör temsilcileri, bu değişikliğin konut satışlarına olumlu yansıdığını belirtiyor.

Konut satış istatistiklerinin açıklanması ile emlak sektöründeki tablo ortaya çıktı. Bu kapsamda dün beklenmedik bir sürpriz yaşandı. Konut satışları yüzde 25 kira zam sınırının kalkması ile 1 ayda yüzde 60 arttı. Sektör temsilcileri elinde biraz da olsa nakit parası olanların kredi değil de şirketlerin yaptığı kampanyalara yöneldiğini söyledi. Yatırımlık konutlara talep yeniden artarken, “Nakit parası olan getirisi yüksek evlere yöneliyor” yorumunu yaptılar.

20 BİN LİRA KİRA GETİRİSİ OLABİLECEK EVLER TERCİH EDİLİYOR

Emlak sektörü temsilcilerini Türkiye Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Yüzde 25 zam sınırı yatırımlık konut talebini etkiliyordu. Çünkü kiracı ve ev sahibi arasındaki davalar hızla artmıştı. Yatırımcı bu denklemde konuta para yatırmak istemiyordu. Zam şartının kaldırılmasıyla konut alımı cazibe kazandı. Banka mevduatı yerine 5-7 milyon liralık 1+1 konseptindeki dairelere rağbet arttı. Aylık getirisi 20 bin lirayı bulan ve yılda TÜFE oranında artış hakkı olan evler ilgi görüyor” dedi.

KAMPANYALAR İŞE YARADI, PEŞİNATI OLAN EV ALDI

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesi ile artık harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Kısa vadede faizlerin düşeceği, konut fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağı ihtimali gündemde. Hem döviz, hem mevduat ve politika faizi, hem de maliyetlerin gerisinde kaldı ilk kez 7 aydır” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde temmuz ayında konut satışları, bir önceki aya göre yüzde 60, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 16 artış göstererek 127 bin 88'e ulaştı. Bu artış, 2020 yılından bu yana en iyi temmuz ayı performansı olarak kaydedildi. Ancak, ipotekli satışların düşüş eğiliminde olduğu gözlemlendi ve finansmana erişim sorunları nedeniyle bu düşüşün devam etmesi bekleniyor. Buna karşın, nakit alımlarındaki artış dikkat çekiyor. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılması, yatırımlık konut alımlarını artıran en önemli etken olarak gösteriliyor.

Emlak sektörü temsilcileri, zam sınırının kaldırılmasının yatırımcıları teşvik ettiğini ve bu durumun konut alımını cazip hale getirdiğini ifade ediyor. Banka mevduatı yerine, özellikle aylık getirisi 20 bin lirayı bulan ve yıllık TÜFE oranında artış hakkı olan 1+1 konseptindeki dairelere rağbetin arttığı belirtiliyor.

Temmuz ayında Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 azalarak 11 bin 496'ya düştü. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz dönemindeki ipotekli konut satışları ise yüzde 53,8 azalarak 62 bin 911 oldu. Bu dönemde, ipotekli satışların 14 bin 462'si ilk el satışlar olarak hesaplandı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında da azalma kaydedildi. Temmuz ayında yabancılara 2 bin 350 konut satıldı ve bu satışlar yıllık bazda yüzde 16,1 azaldı. Yabancılara yapılan konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 1,8 olarak belirlendi. Ocak-temmuz döneminde ise yabancılara yapılan konut satışları yüzde 42 azalarak 12 bin 811'e düştü. Yabancılara konut satışında ilk sırayı Antalya alırken, onu İstanbul ve Mersin takip etti.