Cansızlar: Ekonomide 'dördüz açık' var

Cansızlar: Ekonomide 'dördüz açık' var
Atılım Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı Cansızlar, ekonomide nadiren rastlanan ‘dördüz açık’ ortaya çıktığını belirterek, "Cari açık, dış ticaret açığı, bütçe açığı, döviz açığı aynı anda verilmeye başlandı” dedi.

Atılım Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta, 2023 yılına girerken son dönem gelişmeler ve temel makroekonomik riskler çerçevesinde ekonomik program ve kamu maliyesi değerlendirmesi yapıldı. İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mithat Üner ve Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ’un açılış konuşmalarının ardından yapılan panelde, bozulan beklentilerin yatırım kararlarını etkilediği, seçim harcamaları nedeniyle 2023 yılı büyümesinin beklenenin üzerinde gerçekleşeceği, tasarrufların yatırımları finanse etmekte yetersizliği, vergide istisna ve muafiyetlerin azaltılması gerekliliği, tahminlerdeki tutarsızlığın ekonomik programa güveni azalttığı konuları ön plana çıktı.

Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre, küresel resesyon beklentilerinin güçlenmeye başladığını belirten Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Doğan Cansızlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını, 2023 yılında küresel resesyonun bile enflasyonu düşürmeyeceğinin tartışıldığını bildirdi. Faiz indiriminin başladığı dönemden bu yana enflasyonun yüzde 19’dan yüzde 85’e çıktığını dile getiren Doğan Cansızlar, “Nadiren rastlanan 'dördüz açık' ortaya çıktı; cari açık, diş ticaret açığı, bütçe açığı, döviz açığı aynı anda verilmeye başlandı” dedi.

Atılım Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı ve Ekonomi gazetesi yazarı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, reel sektörün sıkıntıda olduğunu söylerken, seçici kredi politikaları sonucunda bankalardan kredi almanın neredeyse imkansızlaştığına değindi. Bankaların yüksek faizle mevduat toplayıp düşük faizle kredi verdiğini anlatan Saygılıoğlu, bütçenin yıl sonuna kadar yetmeyeceğini, seçim sonucu ne olursa olsun ek bütçe çıkacağını kaydetti. İstisna ve muafi yetin azaltılması gerektiğini kaydeden Saygılıoğlu, “Vergi mevzuatında en sık değişiklik yapılan dönemini yaşıyoruz; vergi erozyonu ile karşı karşıyayız” dedi.

'Negatif büyüme eğilimi dördüncü çeyrekte de sürecek'

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi ve Ekonomi gazetesi yazarı Fatih Özatay da ekonominin temel sorunlarının birinin yüksek enflasyon olduğunu belirtirken, negatif büyüme eğiliminin dördüncü çeyrekte de süreceğini bildirdi. Tasarrufların yatırımları bile finanse etmeye yetmediğini dile getiren Özatay, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içinde yüzde 3 olan payının çok düşük olduğunu belirtti. Kur korumalı mevduatın (KKM) kademeli olarak kaldırılarak, koşullu gelir garantilerinin gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Özatay, adil bir hukuk sistemi, ihale yasasının iyileştirilmesi, kayıt dışı ile etkin mücadele ile kamu kaynağının artacağını, verimliliğin de yükseleceğini anlattı.

Atılım Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz da, Türkiye’de makro mali göstergelerde tahminlerle gerçekleşmeler arasındaki farkın artmaya başladığını, tahmin hatalarındaki yükselişin ise ekonomik programlara olan güveni azalttığı tespitini paylaştı. Enflasyon hedefinde bu yılki sapmanın yüzde 600’ü bulacağını dile getiren Yılmaz, kamu maliyesinde görünümün bozulmaya devam ettiğini kaydetti.

Atılım Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Saygılı, özellikle enerji ve aramalı enflasyonunun AB ülkelerine göre radikal şekilde yükseldiğini söyledi. Bu kalemlerde döviz geçişkenliğinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Saygılı, enflasyonda geleceğe yönelik beklentilerin çok bozulduğunu, bunun yatırım kararlarını da etkilediğini aktardı.

Etiketler :