EYT'li Olup Çalışmaya Devam Edenlere Kötü Haber: İşsiz Kalıp Sadece Emekli Maaşı İle Geçinmek Zorunda Kalabilirler

EYT'li Olup Çalışmaya Devam Edenlere Kötü Haber: İşsiz Kalıp Sadece Emekli Maaşı İle Geçinmek Zorunda Kalabilirler
Geçtiğimiz sene yasalaşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte binlerce vatandaş emekli olma hakkını elde etmişti. Emekli maaşıyla geçinemeyen vatandaşların büyük çoğunluğuysa çalışmaya devam ediyordu. Hükümetin SGK primlerine uygulanan hazine desteğini kaldırması çalışan EYT'lilerin iş hayatını zora sokacağa benziyor.

8 Eylül 1999 öncesi sigorta kaydı olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Düzenleme ile birlikte emeklilik yolu açılmış, binlerce vatandaş emekli olma hakkını elde etmişti.

Ancak emekli olduktan sonra da aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler için durum değişiyor. Bu kişilere sağlanan destek sona eriyor. Uzmanlar, bu değişikliğin EYT'liler için bazı sıkıntılara yol açabileceğini öngörüyor.

SGK PRİMLERİNE SAĞLANAN HAZİNE DESTEĞİ KALDIRILDI

EYT yasasıyla emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler için kritik bir gelişme yaşandı.

Konuyu gündeme taşıyan Sosyal güvenlik uzmanı Mehmet Akif Cenkci "Emekli maaş zammı düzenlemesiyle birlikte dikkat çeken iki madde de yasalaşırsa kaynak sağlanmış olacak. Maliyetler işverenlere yükletiliyor. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2’den %2,25’e çıkartılıyor. 20 Milyonun üzerinde çalışan olduğu düşünüldüğünde işverenlere ilave bu artışın ciddi bir kaynak olduğunu ifade edebiliriz." açıklamasında bulundu.

Ayrıca 3 Mart 2023’de yürürlüğe giren EYT yasasıyla emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için teşvik amaçlı işverenlere tanınan sigorta primlerinden %5’lik indirimde kaldırılıyor. Emekli işçi başına ortalama devlet desteği 700 TL olup, 1 milyon 800 bin emekli çalışan dikkate alındığında iyi bir kaynak oluşturulmuş oluyor. Böylelikle taban aylık alan emeklilere yapılan artış finansman edilmiş oluyor. Bütçeye olan maliyeti işverenlere yükletilmiş oldu.