Bütün bankalar apar topar mobil sitelerini yeniledi! IBAN ile para transferleri artık böyle yapılacak!

Bütün bankalar apar topar mobil sitelerini yeniledi! IBAN ile para transferleri artık böyle yapılacak!
Merkez Bankası tarafından yapılan duyuruyla birlikte, IBAN ile para transferlerinde yeni bir uygulama devreye alındı. Bankalar da bu uygulamaya hazırlıklarını tamamladı ve artık IBAN ile EFT, havale ve FAST işlemlerinde yeni bir seçenek sunulacak.

Merkez Bankası'nın duyurusu ile IBAN üzerinden yapılan para transferlerinde yepyeni bir uygulama hayata geçirildi. Bankalar da bu yeni sisteme uyum sağlamak için alt yapılarını tamamlarken, artık IBAN ile EFT, havale ve FAST işlemlerinde daha hızlı ve kolay transferler mümkün hale geldi.

Merkez Bankası yaptığı açıklama ile FAST'te "Ödeme İste" katman servisinin devreye alındığını duyurmasıyla harekete geçen bankalar yazılımlarını güncelleyerek uygulamalarına 'ödeme iste' butonunu ekledi. Bu yeni hizmet ile birlikte bundan sonra IBAN verdiğiniz bir kişi banka üzerinden size ulaşarak sizden ödeme isteyebilir hale geldi.

Para transferlerini mobil uygulamalar üzerinden gönderen vatandaşlar artık para gönder butonunun yanında bir de ödeme iste butonu ile karşılaşacak.

mobil-bankacilik-2.png

ALACAKLININ PARA İSTEME DÖNEMİ BAŞLADI

Alacıklıların, herhangi başka iletiş aracı kullanmadan karşı taraftan ödeme istemesine imkan veren yeni uygulamada ise alacaklınızın sadece sizin IBAN hesabını bilmesi yeterli olacak. Yani herhangi bir ödeme işlemi ödemeyi alacak kişi tarafından da başlatılabilecek.

Sadece IBAN ile ödemelerde kullanılacak 'ödeme iste' uygulamasında parayı alacak taraf, miktarı belirleyerek 'ödeme iste' butonuna tıklarsa, sizin telefonunuza bir mesaj düşecek. Mesajı onaylamanız halinde ise otomatik olarak yazılan miktar hesabınızdan çıkarak karşı tarafın hesabına geçecek.

mobil-bankacilik-1.png

IBAN NUMARANIZI BİLEN HERKES SİZDEN PARA TALEP EDEBİLİR

'Ödeme iste' sistemi ile ev sahipleri kirayı geciktiren kiracılarından okuyan çocuklar ailelerinden kolaylıkla para göndermesini isteyebilecek.

YENİ PARA TRANSFER SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Ödeme iste uygulaması vatandaşların acil para ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle hazırlandı. Bu sistemde para transferleri tek yönlü olmaktan çıkarılarak işlemlerin hızlanması amacı güdüldü.