Bu Değişikliği Duyan İstifa Edebilir! İşsizlik Maaşı Almak İçin 2 Yıl Çalışma Zorunluluğu Kaldırıldı

Bu Değişikliği Duyan İstifa Edebilir! İşsizlik Maaşı Almak İçin 2 Yıl Çalışma Zorunluluğu Kaldırıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili kapsamlı bir değişikliğe gidileceğini duyurdu. Işıkhan, kısa çalışma ödeneği için gereken asgari prim ödeme günü sayısının değiştirileceğini belirtirken, milyonlarca çalışan 'işsizlik maaşı' alabilmek için 600 gün sigorta primi ödemek zorunda kalmayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için asgari prim ödeme gün sayısında değişikliğe gidileceğini duyurdu.

Halihazırda işsizlik maaşı alabilmek için son 3 yıl içerisinde 600 günlük prim ödemesi şartı aranan uygulama, Meclis'e getirilecek düzenleme ile 450 güne düşürülecek.

Konuya ilişkin paylaşımda bulunan Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

"İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığımıza sunuldu.

mmm6.jpgİşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak için vatandaşlarımızın faydasına olacak adımlar atmaya devam ediyoruz.

Sigortalı vatandaşlarımızın kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senesinde gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indiriyoruz."

3 YIL ŞARTI DEĞİŞMEDİ

İşsizlik Sigorta Fonu ödemesi için yapılacak başvurularda aranan prim gün sayısı şartı 600 günden 450'ye düşürülürken, söz konusu ödemeyi içerisine alan dönem ise 3 yıl olarak sabit bırakıldı.

Yeni düzenlemeye göre bir çalışan, son 3 yıl içerisinde 450 gün boyunca prim ödemesi gerçekleştirmesi halinde, işsizlik durumlarında kısa çalışma ödeneğine başvurmaya hak kazanacak.

mmm4.jpg
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yeni düzenlemeye göre işsizlik maaşı, son 4 aylık ücret ortalamasının yüzde 40'ı oranında hesaplanacak. Ancak, bu maaşın yeni asgari ücretle kademeli olarak yansıtılması bekleniyor. Buna göre, işsizlik maaşı en düşük 7 bin 940 TL, en yüksek ise 15 bin 880 TL olacak.

İşsizlik ödeneği 2023 yılında taban tutar 5 bin 365,60 TL, tavan tutar 10 bin 731,20 TL olarak hesaplanıyordu.

İSTİFA EDEN İŞÇİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İstifa eden kişilerin işsizlik maaşı almaları söz konusu değildir. Çalışanın işsizlik maaşını hak edebilmesi için hem kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması hem kusurlu olmaması şartı vardır.

Buna karşın çalışan, söz konusu işe devam edemeyeceğini bir rapor ile gerekçelendirmesi halinde işten ayrılma ve tazminat ile işsizlik maaşı alabilme şansına sahip olabilir. Örneğin kulağında bir sağlık sorunu bulunan bir çalışan, mevcut koşullarda bir müşteri temsilcisi işini yürütemeyeceğini gerekçe göstererek işten çıkışını isteyebilir. Bu durumu belgelendirmesi halinde tazminat ve işsizlik maaşı haklarından da eksiksiz şekilde yararlanabilir.

Etiketler :