Bu bir 'şakkadak' haberidir: Türk Lirası'nı korumak için piyasaya bir yılda 100 milyar dolar sürüldü

Bu bir 'şakkadak' haberidir: Türk Lirası'nı korumak için piyasaya bir yılda 100 milyar dolar sürüldü
Geçtiğimiz yıldan bu yana, TL'deki düşüşü durdurmak için Merkez Bankası ve kamu bankaları piyasaya 100 milyar dolar sürdü.

BDDK verileri ve bankacılık sektöründe çalışanların tahminlerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve kamu bankalarının, Türk Lirası’ndaki düşüşü engellemek için geçtiğimiz yıldan bu yana piyasaya 100 milyar dolar sürdüğü belirtildi.

Reuters’ta yer alan habere göre; bankacılık sektörü, 2001 ekonomik krizinden bu yana ilk defa kısa dönemler haricinde döviz açık veya fazlası pozisyon taşımayı tercih etmeye başladı.

BDDK’de yer alan verilere göre kamu bankalarının net döviz açık pozisyonu, 22 Mayıs’taki 4,3 milyar dolar seviyesinden 3 Temmuz itibarıyla 8,3 milyar dolara yükseldi.

Reuters’a konuşan bir bankacılık kaynağı, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

TCMB rezervlerinden geçen yıl 30-32, bu yıl 60 milyar dolar satış gerçekleştirdi. Haziran ayında belirginleşmek üzere kamular da bu trende katılmış görünüyor. Bankaların alabileceği açık pozisyon özkaynaklarının yüzde 20'si ile sınırlandırılıyor. Ancak baktığımızda şu anda kamu (mevduat) bankaları yüzde 25'i aşmış durumda. TCMB'nin rezervlerindeki kaybın kuvvetli olması nedeniyle kamunun TCMB'ye bankacılık kanalından destek olduğunu düşünüyoruz. 2001'den beri ilk kez yaşanan bu sürecin devam edip etmeyeceği de çok önemli

Etiketler :