Borsayı Takip Edenleri İlgilendiriyor! Borsa Bu Seviyeyi Gördüğünde Yeni Hikayeler Yazılır!

Borsayı Takip Edenleri İlgilendiriyor! Borsa Bu Seviyeyi Gördüğünde Yeni Hikayeler Yazılır!
BIST 100 endeksi düşüş eğiliminde, belirsizlikler ve seçim öncesi volatilite devam ediyor.

Bugünün ilk yarısında, Borsa İstanbul'un önde gelen endeksi olan BIST 100, düşüş eğiliminde hareket ederek önceki kapanışa göre 172,64 puanlık bir azalışla 8.856,74 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 46,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi 0,86, holding endeksi ise 1,91 değerindeydi. Menkul kıymet yatırım ortaklığı endeksi yüzde 0,18 artarken, elektrik endeksi yüzde 3,46 düşüş gösterdi.

2023/03/15/borsa2.jpg

Analizlere göre, küresel pay piyasalarında, gelecek dönem politikalarına yönelik belirsizlikler ve açıklanacak veriler, risk iştahını azaltıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik devam ederken, Fed yetkililerinin temkinli açıklamaları da satış baskısını artırdı.

2021/11/15/asya-borsalari.jpg

Geçen haftaki Merkez Bankası toplantısında, enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen para politikasına kararlılıkla bağlı kalındı. Bu durum, TL varlıklar için olumlu bir zemin oluşturdu. Ancak, yaklaşan yerel seçimler ve kritik teknik seviyelerin aşılamaması (9400) nedeniyle yatırımcılar kâr satışı tercih etti ve piyasalarda yüksek volatilite gözlendi. BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yaklaşık %2,5 arttı, ancak gün sonunda %0,9 ekside kapandı. Gün boyunca, yatırımcıların özellikle BIST-30 hisselerine yönelmesi dikkat çekti.

2022/01/24/borsa-istanbul.jpg

Bugün piyasaların açılmasıyla birlikte, USD/TL kuru 32,15 civarına yükseldi ve gün boyunca anlamlı bir değişim göstermeyerek bu seviyede kapanışını gerçekleştirdi. Bu hafta, kurun daha istikrarlı bir seyir izlemesi bekleniyor. Serbest piyasa ile bankalararası piyasa arasındaki makasın daralması devam ediyor. Özellikle Merkez Bankası'nın aldığı önlemler TL'ye destek sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu kur beklentisi 40,5 seviyesinde bulunuyordu. Dolayısıyla, mevcut TL faizinin oldukça cazip olduğu düşünülüyor.

2023/03/15/borsa.jpg

Belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda, yatırımcılar önümüzdeki dönemde açıklanacak verilere ve merkez bankalarının politikalarına dikkatle odaklanacaklar.


Etiketler :