Borsa İstanbul’da büyük rezalet... Bu mu sizin yatırımcıyı koruyan Sermaye Piyasanız?

Borsa İstanbul’da büyük rezalet... Bu mu sizin yatırımcıyı koruyan Sermaye Piyasanız?
Vatandaşlar depremin yarattığı ağır bilanço ile boğuşurken Borsa İstanbul’un 3 gün boyunca açık kalması ve yapılan manipülatif işlemlere tepkiler geldi. 'Böyle bir zamanda piyasaları açık tutmak milyonlarca yatırımcıya ihanettir' diyen uzmanlar 'bu mu sizin şeffaf, yatırımcıyı koruyan Sermaye Piyasanız' diye sordu...

Borsa İstanbul’da son yılların en büyük rezaleti yaşanıyor.

BİST100’de, pazartesi günü 97 hisse senedinin düşmesiyle başlayan satışlar dün de devam ederken bugün piyasaların açılmasıyla satışlar iyice genişledi.

Bunun ardından Sermaye Piyasası Kurulu borsada açığa satış işlemlerini yasaklamış, borsada yatırımcılara satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulanması kararı almıştı. Depo şartının yürürlükte olduğu pazartesi günü kayıpları yüzde 1,35 ile sınırlı kalan endeks, salı günü uygulamanın yürürlükten kalkmasıyla borsada sert düşüşler yaşanmıştı.

Endeks salı günkü işlemlerde yüzde 5 ve yüzde 7 oranında düşüşlerle iki kez devre kesici çalışmasının ardından günü yüzde 8,6 kayıpla tamamlamıştı.

Mart 2021’den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydeden BIST 100, dünya genelinde de yılbaşından bu yana en olumsuz performansa sahip öncü endeks konumunda.

10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi 55 baz puan artarak 12 haftanın en yüksek seviyesi olan %11.57’ye ulaştı.

Borsa uzmanları, ''deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 400 bin küçük yatırımcının mağduriyetinin giderilmesi adına Borsa İstanbul’un derhal işlemlere kapatılması, takasa geçmeden pazartesi gününden itibaren yapılan tüm işlemlerin iptal edilmesi ve manipülatif işlemler yapıp kar elde eden kişi/kurum kim varsa araştırılması gerektiğini; deprem yerlerinde yağma yapanlar nasıl takip ediliyorsa finansal piyasalarda benzerini yapanların da takibinin ivedilikle yapılması gerektiğini'' belirtiyorlar.

Halktv.com.tr

Etiketler :