Borsa devi halka arz geliriyle banka kurdu

Borsa devi halka arz geliriyle banka kurdu
Ağustos 2023'te halka arz olan Ahlatçı Holding şirketlerinden Enerya Enerji halka arz gelirini nasıl kullandığını rapor etti.

Ahlatçı Holding bünyesinde bulunan şirketlerden Enerya Enerji geçtiğimiz yılın ağustos ayında halka arz edilmişti. Şirket halka arzda 120 milyar TL sermayesini 39 milyon TL arttırdı. Halka arzdan gelen yatırımı Adabank'ı büyütmekte kullanacağını açıklamıştı.

thumbs-b-c-c933579466aaa88de5fab8a6c9743067.jpg

OCAK AYINDA ADABANK'IN ADI DEĞİŞMİŞTİ

AHL Ahlatcı Finansal Yönetim AŞ, 2024 Ocak ayında "Adabank Anonim Şirketi"nin ticaret unvanının "Dünya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak tescili işlemini gerçekleştirdi.

ŞİRKET GELİRİ NASIL KULLANDIĞINI RAPORLADI

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda 11 Eylül tarihli bir açıklaması daha yayınlandı. Halka arz gelirini nerelerde kullanacağı belli oldu.

Eenerji Günlüğü'nün haberine göre;

Konuya ilişkin hazırlanan rapora göre Şirketin 120 milyon liralık ödenmiş sermayesi bedelli arttırımla 145 milyon TL’ye çıkarıldı. Çıkarılan yeni hisseler, ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak halka arz yoluyla satıldı.

ahlatci.webp

Bu hisse senedi satışından yaklaşık 2.2 milyar TL gelir elde edildi. Şirket ortaklarına, bu halka arz gelirinin enerji ve finansal alandaki faaliyetlerde değerlendirileceğini bildirdi.

Enerya, halka arz gelirinin 1 milyar 798 milyon liralık kısmını, yüzde 29 oranında pay sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal Yönetim Anonim Şirketi’nin AHL Ahlatcı Finansal) sermaye arttırımına katılmak üzere bu şirkete aktardı.

AHL Ahlatçı Finansal ise bu sermaye arttırımı gelirini, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yapılan açılan ihaleye katılarak satın aldığı Adabank A.Ş. (yeni ticaret unvanı: Dünya Katılım Bankası A.Ş., Banka) hisselerinin alım bedelinin karşılanması amacıyla kullanacak.

Enerya, yüzde 49 oranında pay sahibi olduğu ve 50.000.000 TL sermaye ile yeni kurulan A Doğal Gaz ve Elektrik Anonim Şirketi’ne (A Doğal Gaz) 24.500.000 TL tutarında iştirak sermayesi ödemesi yaptı.

GELİRİN BİR KISMI SERMAYE AVANSI OLARAK KULLANILDI

Enerya ayrıca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) açtığı ihalelerden aldığı Çordaş Çorlu Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ve Armagaz Arsan Marmara Doğal Gaz Dağıtım AŞ’nin satın alma bedelinin bir kısmının karşılanması için de A Doğal Gaz’a sermaye avansı ödemesi olarak 350 milyon 765 bin 802 TL aktardı.

Kaynak:Enerji Günlüğü