BIST 100 yüzde 0.31 artışla başladı, dolar 8.17 lirada
Merkez Bankası'nın (TCMB) 15 Nisan'da açıklanacak faiz kararına odaklandığı piyasalarda dövizler, geçen hafta yükseldikleri düzeylere yakın hareket ediyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ve Guvernörler Kurulu'nun ortak toplantısının tutanaklarında, ABD ekonomisindeki toparlanmanın, koronavirüse karşı yürütülen aşılamaların hızına bağlı olduğuna dikkat çekildi.
Pandemiden en olumsuz etkilenen sektörlerin zayıf kalmasına karşın, son zamanlarda ekonomik aktivite ve istihdam göstergelerinin yükseldiğine işaret edilen tutanaklarda, komite üyelerinin, devam eden halk sağlığı krizinin ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği ve ekonomik görünüm için önemli riskler oluşturduğu konusunda fikir birliği içinde olduklarının da altı çizildi.
Döviz piyasalarındaki işlemlerde;
- dolar en düşük 8.1369 lira ve en yüksek 8.1790 lirayı gördükten sonra, 8.17 – 8.18 lira aralığında,
- euro en düşük 9.6545 lira ve en yüksek 9.7339 lirayı gördükten sonra, 9.73 – 9.74 lira aralığında,
- sterlin en düşük 11.1973 lira ve en yüksek 11.2838 lirayı gördükten sonra 11.27 – 11.28 lira aralığında hareket ediyordu.
Küresel piyasalarda 1.18607 - 1.18878 aralığında hareket eden euro/dolar paritesi 1.18868 düzeyindeydi.
Küresel piyasal arda ri sk iştahı dün karı şık bir seyir izledi. Makroekonomik veri akışı küresel ölçekte hizmet sektöründeki toparlanmayı teyit ederken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklar destekleyici duruşun uzun süre korunacağını ortaya koyarak finansal varlıkları destekledi.
Tutanaklarda Fed üyeleri istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin gerçekleşmesi yönünde kayda değer ilave ilerleme sağlanmasının biraz daha zaman alacağını not ederken, varlık alımlarının hızında değişiklik yapmayı gerektirecek ölçüde bir ilerleme sağlanması durumunda, bunun iletişiminin çok önceden yapılmış olması gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Para Fonu (I MF) Başkanı Kristalina Georgieva aşı politikasının ekonomik politika olduğunu söylerken, ekonomilerdeki ayrışma göz önüne alındığında, zararlı finansal etkileri en aza indirmek için hem büyük merkez bankaları tarafından dikkatli iletişime hem de gelişmekte olan ülkelerde ihtiyatlı politikalara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
G20 ülkelerinin Ekonomi ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları toplantısı sonrası yapılan açıklamada küresel asgari kurumlar vergisi konusunda 2021 ortasına kadar anlaşmaya varma konusunda kararlı olunduğu belirtildi.
G-20, IMF’ye SDR tahsisatını 650 milyar dolar artırma teklifini kabul etmesi tavsiyesinde bulunurken, borç ödeme erteleme imtiyazını altı ay daha uzatma konusunda anlaştı.
Ayrıca G-20 açıklamasında salgının yol açtığı ekonomik tahribatı sınırlamaya dönük politikaların uygulanmaya devam edileceği yinelenirken, dünya ekonomisinin gelecekte karşılaşabileceği zorluklar arasında, iklim değişikliğinin ele alınmasının ve çevrenin korunmasının teşvik edilmesinin giderek daha acil hale geldiği vurgulandı.
Öte yandan ABD’de alt yapı yatırımlarının kurumlar vergisi oranının yüzde 21’den yüzde 28’e yükseltilebileceğine ve yüksek kar bildiren ancak vergilendirilebilir geliri çok az olan büyük şirketlerin defter gelirlerine yüzde 15 asgari vergi uygulanacağına yönelik plan riskli varlıklardaki iyimserliği sınırladı.
Bu ortamda dün MSCI gelişmekte olan ekonomiler endeksi yüzde 0.6 gerilerken, MSCI dünya endeksinde yüzde 0.2’lik artış kaydedildi. Tahvil faizlerinde yataya yakın bir seyir gözlenirken, dolar endeksi bir miktar toparlandı. Ham petrol fiyatında yükseliş sürerken, altın fiyatları hafif geriledi.