Bir kötü haber de küresel piyasalardan: Fiyatı son 10 yılın zirvesinde

Bir kötü haber de küresel piyasalardan: Fiyatı son 10 yılın zirvesinde
Birleşmiş Milletler’in gıda fiyatları endeksi Ekim ayında 133.2’ye yükseldi. Bu rakam son 10 yılın zirvesi oldu. Gıda fiyatlarının yükselmesi enflasyonist baskıları arttırırken küresel açlık tehdidini de beraberinde getiriyor.

Birleşmiş Milletler’in buğdaydan sebzeye kadar gıdaları takip eden FAO gıda endeksi Ekim ayında 129.2’den 133.2’ye yükselerek Temmuz 2011’den beri en yüksek seviyeye tırmandı. Bu rekor artışın enflasyonist baskıları, Merkez Bankalarının enflasyon endişelerini ve küresel açlık krizini daha da artırması bekleniyor.

Bu yıl tüm dünyada olumsuz hava koşulları tarım ürünlerine zarar verirken maliyet artışı ve istihdam sıkıntıları tarladan marketlere kadar gıda tedarik zincirinin bozulmasına neden oldu. Enerji krizi de maliyetleri artırarak tarımsal üretimde sıkıntılara yol açtı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporunda Ekim ayında en büyük fiyat artışlarının tahıl ve sıvı yağlardaki yüksek maliyetlerden kaynaklandığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Kıdemli Ekonomisti Abdulreza Abbasian bazı et ve şeker gibi gıda fiyatlarının durulduğuna dair sinyaller olduğunu belirtti. Abbasian gübre fiyatlarındaki artışın gelecek yılki üretim için de endişe kaynağı olduğunu ifade etti.