BES-AR’ın eylül ayı verileri ekonomideki gidişatı gözler önüne serdi

BES-AR’ın eylül ayı verileri ekonomideki gidişatı gözler önüne serdi
Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BES-AR) açıkladığı eylül ayı verilerine göre, dört kişilik bir memur ailesinin açlık sınırı 27 bin 270 liraya, yoksulluk sınırı ise 73 bin 651 liraya çıktı.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), 2024 yılının eylül ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama 27 bin 270 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 32 bin 120 lira belirlenirken gıda, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçlar için gereken toplam harcama yani yoksulluk sınırı ise 73 bin 651 lira olarak açıklandı.

enflasyon.webp

ÇALIŞANLAR KİRA YÜKÜ ALTINDA

BES-AR tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 2024 yılında 17 bin 2 lira maaş alan bir asgari ücretlinin, 27 bin 270 lira olan açlık sınırının yüzde 60,39 altında bir ücret aldığına işaret edildi ve sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 890 lirayı geçtiği, bunun da asgari ücretin 2024 yılında da açlık sınırının altında kaldığı ifade edildi.

Söz konusu araştırmada, büyükşehirlerde kamu işçilerinin maaşlarının yüzde 75-80'ini kiraya ödemek zorunda kaldıklarına dikkat çekildi.

Kaynak:ANKA